Szanyi Tibor: Ki az ittasokkal az Országházából!

Szanyi Tibor, az Igen Szolidaritás Magyarországért Mozgalom (ISZOMM) miniszterelnök jelöltje felkérte Székely Sándort, a párt országgyűlési képviselőjét, hogy fontolja meg egy olyan országgyűlési határozati javaslat benyújtását, amely megakadályozza, hogy a képviselők (vagy bárki más) ittasan végezzék munkájukat a magyar törvényhozás épületeiben. Korábban az Országgyűlés épületében valóban lehetett alkoholos italokat is fogyasztani, ráadásul éppen a 2010 előtti második Gyurcsány kormányzás idején, amikor Szanyi is képviselő volt, ám ez akkor még nem zavarta őt. Néhány éve azonban már nem árusíthatnak alkoholt a Parlamentben.

Most már elég sok eset volt, amikor ittasnak tűnő képviselők tartózkodtak, sőt szavaztak a plenáris, vagy bizottsági üléstermekben. Ha ezek kivizsgálására eddig nem volt akarat, vagy lehetőség, akkor most vegyük elejét!  Ittasan sok mindent nem szabad csinálni, de országot vezetni különösen nem!“ – mondta Szanyi Tibor, s hozzátette: “Arra kértem Székely Sándort, hogy fontolja meg, vajon van-e lehetősége olyan jogszabályt kezdeményezni, amely az Országházában amúgy is jelen lévő egészségügyi szolgálatot felhatalmazza a szúrópróbaszerűen, avagy gyanú esetén célzottan végzett alkoholtesztelésre, illetve a gránátvetőkkel is felszerelt parlamenti őrséget néhány jó szimatú, képzett felderítő ebbel kiegészíteni. Csodálatos technikák léteznek, alkalmazzuk őket, ha már a ‘videobíró’ nem elégséges.

Érdekesség, hogy Szanyi Tibor 2010 előtt, amikor még ténylegesen italoztak országgyűlési képviselők a Parlament épületében, nem szólalt fel ellene, pedig 2006 és 2010 között már harmadik ciklusát töltötte az akkor még MSZP-s politikus. Újabban viszont ezt fontos erkölcsi kérdésként tünteti fel.

A párt országgyűlési képviselője, Székely Sándor jelezte, hogy az ISZOMM miniszterelnök-jelölti felvetés lehetőségeit megvizsgálja, hiszen őt is aggasztják a hivatkozott esetek.

Kiemelt kép: Szanyi Tibor Facebook oldala