Szelfikészítésben verhetetlen a kínai marsjáró

A NASA Mars-expedíciója után Kína sem hagyhatta annyiban a dolgot. Május 22-vel ők is elkönyvelhettek maguknak egy Marsraszállást, melyet a Zhurong [Csu-zsung] névre keresztelt marsjáróval, illetve egy landolóegységgel valósítottak meg.

Túl sok mindent nem közöl a Kínai Nemzeti Űrügynökség (CNSA) a Csu-zsung marsjáró útjáról és eddigi eredményeiről. Fényképeket azonban előszeretettel közölnek.

A fenti képen a hőpajzs és a fékezőernyő látható, melyet július 12-én készített a kínai marsjáró.

A májusban leszállt robot egy vezeték nélküli kamerát a földre helyezett, majd rövid távolságra hátragurult, hogy elkészíthesse a képet. A Csu-zsung nevű marsjárótól jobbra van az a rakéta-meghajtású platform, amely a hatkerekű járművet a Mars felszínére eresztette. Egyébként mindkettő gépezet könnyen fellelhető, kiemelt helyen kínai zászlókat visel. – írja a BBC

Rover selfie
IMAGE COPYRIGHt: CHINA NATIONAL SPACE ADMINISTRATION

A kínai mérnökök legalább 90 napnyi működést terveztek a Csu-zsung számára, ám ahogy az az űrkutatás során gyakran lenni szokott, a marjáró ennél várhatóan jóval hosszabb ideig bírja majd.

A Csu-zsung többek között a landolás helyéül választott Utopia Planitia síkság egy apró részének geológiáját és topográfiáját tanulmányozza, és eltemetett vízjégre vadászik. Műholdképek alapján a kínai rover a küldetésének első 60 marsi napján megvizsgálta a landolási helyének közelében található, szél által létrehozott, keresztirányú dűnék egyikét – ezt a kínai holdkutató program, a Csang-o közlése is megerősítette. – számolt be a Telex.

Eközben viszont nem csak a kínai, hanem az amerikai űrhivatal is jelentkezett képpel a kínai marsszondáról: csütörtökön az Arizonai Egyetem adott ki egy színes képet, amit a NASA Mars Reconnaissance Orbiter műholdja készített.

Jobbra fent a kínai marsjáró és a landolóegység a Mars Reconnaissance Orbiter képén – Fotó: NASA / JPL / UArizona

/kiemelt kép: CNSA / CLAP