Egyesült Királyság is a kínai állam által támogatott csoportot vádolja a Microsoft feltörésével

Pekinget felelőségre kell vonni a brit külügyminiszter szerint, ha nem állítja le a „szisztematikus kiber szabotázst”

Nagy-Britannia csatlakozott az Egyesült Államokhoz és más szövetségeseihez, akik hivatalosan azzal vádolják a kínai állam székhelyű hackercsoportokat, hogy az év elején világszerte mintegy 250 000 Microsoft Exchange szervert törtek fel – számolt be erről a The Guardian.

Március környékén a Microsoft közleményében az szerepelt, hogy a feltörést egy Hafnium nevű kínai csoport hajtotta végre, azt viszont nem közölték, hogy szerintük emögött a kínai állam állt volna. Ezzel némileg szemben áll, hogy a brit National Cyber Security Center (NCSC), kijelentése, miszerint „nagyon valószínű, hogy Hafniumnak köze van a kínai államhoz”.

A Fehér Ház szerint Kína felelőtlen viselkedésének mintája a kibertérben „nem egyeztethető össze azzal a kimondott célkitűzéssel, hogy Kína felelőségteljes vezetőnek tekinthető”. Jelezték, hogy várhatóan más országok is hasonló állásponton lesznek ezzel kapcsolatban – írja a lap.

Az EU viszont az Egyesült Királysággal és az Egyesült Államokkal ellentétben nem „rosszindulatú” támadásként definiálja a történteket hanem szerintük csupán arról van szó, hogy a „szellemi lopásokat Kína területéről hajtották végre vélhetőleg kémkedés céljából.”

Az EU külön nyilatkozatában elmondta, hogy intézményeit, tagállami kormányait és „kulcsfontosságú európai iparágakat” sújtotta a Microsoft Exchange elleni kiberroham. 

 Az EU külpolitikáját egyhangúlag hozzák meg, és a tömböt gyakran bírálják azért mert lassan reagál a nemzetközi jogok megsértésére és válságokra. 

(The Guardian)