Még több zöld

LMP: A Duna és vizeink védelme nemzeti érdekünk

A Duna védelme, megóvása nem tűr halasztást. Ki kell ezt mondani a Duna nemzetközi napján június 29-én és ennek szellemében kell cselekedni minden más napon is – írja az LMP sajtóközleményében.

Hazánk teljes területe a Duna és mellékfolyóinak vízgyűjtő területén fekszik. Nemzeti érdekünk a folyam vízminőségének, vízmennyiségének, valamint ökológiai állapotának megőrzése és javítása. Valamint a folyó menti ivóvízkészletek és természetes folyópartok és élőhelyek védelme. Az éghajlatváltozás minden nap tapasztalható negatív következményei a Dunát is érintik. Ugyanakkor a Duna jó állapota a klímaváltozás hatásait is képes csökkenteni, ezért is kiemelt fontosságú a védelme.

- Hirdetés -

A Duna Európa második leghosszabb folyama, nemzetközi folyó, amely tíz országon halad át a Fekete-erdőtől a Fekete-tengerig. Jó ökológiai állapotát számtalan veszély fenyegeti, különféle ipari és kommunális szennyezések, gyógyszermaradványok és mikroműanyagok, amelyek az ivóvízbázisokat is veszélyeztetik. Az éghajlatváltozás következtében gyakoribb aszályos időszakok miatt a folyó vízmennyisége és vízszintje is csökken. Az uniós és hazai hajóút fejlesztési tervek, valamint a folyómederből történő kavicsbányászat is súlyos károkat okozhat a magyarországi Duna-szakasz még meglévő természeti környezetében, élővilágában.

Az LMP – Magyarország Zöld Pártja az Orbán-kormány uralkodása alatt számtalan alkalommal hívta fel a figyelmet a Duna és folyóink, tavaink, a vizes élőhelyek valamint a földalatti vízkészletek védelmére. Sürgettük, hogy a kormány újítsa fel a Duna elterelése és a hágai ítélet után a kétoldalú vízmegosztási tárgyalásokat, felhívtuk a figyelmet arra, hogy

a melegedő és a klímaváltozás miatt alacsonyabb vízállású Duna biztonsági kockázatot jelent a paksi atomerőmű jelenlegi és tervezett blokkjainál.

Rámutattunk arra, hogy a soroksári-ráckevei Duna-ág olaj szennyezésénél a kormány is felelős a történtekért. Ugyanis a Duna-ág a szükséges beavatkozások hiányában leromlott ökológiai állapotban van és ez a tény felerősítette a környezetkárosítás súlyosságát. Tiltakoztunk a Duna-meder hajózási vagy kavicsbányászati célú kotrási tervei ellen. Helyette kisebb, korszerűbb hajók használatát javasoltuk, bíráltuk a hibás árvízvédekezési rendszert, a vizek áteresztése helyett a vízmegtartás különböző módjait javasoltuk.

A zöldpárt ezúttal is követeli, hogy a kormány állítsa helyre a hatásköreitől megfosztott zöldhatósági rendszert, vegye komolyan vizeink, így a Duna védelmét és a klímavédelmi célokat.

A Nemzetközi Duna nap is arra figyelmeztet, hogy nincs idő a további halogatásra, értékeink védelmében azonnal cselekedni kell!

Latest Posts

42,000RajongóLájk
940KövetőFollow
4,600FeliratkozóFeliratkozó

Egyéb írásaink