Nincs több brit nyitás-halogatás

A brit kormány a legfrissebb adatok alapján nem lát okot a korlátozások feloldásának további halasztására. Marad a július 19-re kitűzött határnap – közölte hétfőn Sajid Javid brit egészségügyi miniszter. – írja az MTI.

A miniszter hangsúlyozta: a jelenleg használt oltóanyagok ugyanolyan hatékonysággal akadályozzák meg a delta vírusvariáns okozta súlyos megbetegedéseket.

A kormány februárban kidolgozott egy négy lépésből álló részletes nyitási menetrendet. Eszerint eredetileg múlt hétfőn oldották volna fel a teljes jogi korlátozásokat.

Boris Johnson miniszterelnök azonban egy héttel korábban bejelentette, hogy a fokozottan fertőzőképes delta koronavírus-variáns terjedése miatt a kormány július 19-re halasztotta az utolsó, negyedik nyitási lépést.

Sajid Javid a londoni alsóházban tartott hétfő esti tájékoztatóján közölte:

Változatlanul július 19. a teljes nyitás céldátuma, a kormány nem tartja indokoltnak a még további halogatást.

Javid hangsúlyozta: kétségtelenül emelkedik az újonnan kiszűrt koronavírus-fertőzéses esetek száma az országban. Ugyanakkor a Covid-19 betegség okozta halálozásoké továbbra is alacsony.

A brit szaktárca hétfő esti összesítése szerint az utóbbi 24 órában országszerte három halálos áldozata volt a vírusnak. A nagy-britanniai járvány januári tetőzése idején előfordult, hogy naponta 1800-nál többen haltak meg Covid-19 betegségben. Voltak olyan időszakok, amikor megközelítette a 70 ezret a naponta azonosított új koronavírus-fertőződések száma.

Ez azonban minden bizonnyal számottevően magasabb a tényleges napi fertőződési adatnál. A tárca ugyanis már előre bejelentette, hogy a hétvégén egy számítástechnikai fennakadás miatt nagyon sok angliai fertőzéses eset nem került be a statisztikába. Ezeket a hétfői adatok tartalmazzák, ettől tűnnek súlyosnak a hétfői adatok.

Az alsóházi képviselőknek tartott hétfő esti tájékoztatásában az egészségügyi miniszter kijelentette: azért sem érdemes a július 19-i határnapon túl halogatni a még érvényben lévő korlátozások feloldását, mivel nem lehet olyan időpontot kijelölni, amelynek Covid-kockázata zéró lenne.

„Tudjuk, hogy a koronavírust nem lehet csak úgy egyszerűen kiirtani, meg kell tanulnunk együtt élni vele”

– fogalmazott parlamenti felszólalásában Sajid Javid.

Hozzátette: a szabadságjogok korlátozásának véget kell vetni. Szerinte tartoznak ennyivel a brit népnek, amely oly sok áldozatot hozott szabadságjogainak lehető leggyorsabb helyreállításáért. Mindent egybevetve, és különös tekintettel arra, hogy a járványügyi mutatók jó irányban haladnak, továbbra is július 19-e a kijelölt határnap – hangsúlyozta az egészségügyi miniszter.

Javid kiemelte: július 19-re a kormány céljainak megfelelően a brit felnőtt lakosság kétharmada a koronavírus elleni oltás mindkét dózisát megkapja.

A miniszter elmondta: az angliai közegészségügyi szolgálat legfrissebb modellszámításai szerint az oltási kampány eddig több mint 27 ezer ember életét mentette meg, és a vakcinák több mint hétmillió esetben akadályozták meg a Covid-19 betegség kialakulását.

Javid hozzátette: a vizsgálatok egyértelművé tették azt is, hogy két oltási dózis ugyanolyan hatékonysággal akadályozza meg a kórházi kezelést igénylő súlyos megbetegedéseket a delta koronavírus-variáns okozta fertőzések esetében, mint az először azonosított alfa változat által megfertőzöttek körében.