Szén-monoxid mérgezés a belvárosban – egy család meghalt

Budapest, 2021. június 29. Rendõrautók, tûzoltó- és mentõautó a fõváros VI. kerületében a Jókai utcában 2021. június 28-án este, ahol négy ember - két felnõtt és két gyermek - meghalt szén-monoxid-mérgezésben. A tûzoltókat egy Jókai utcai lakáshoz riasztották, akik méréseket végeztek és szén-monoxidot mutattak ki az ingatlan levegõjében. MTI/Lakatos Péter

Négy ember – két felnőtt és két gyermek – meghalt szén-monoxid-mérgezésben hétfő éjszaka Budapest VI. kerületében. – írja az MTI.

A tűzoltókat egy Jókai utcai lakáshoz riasztották, akik méréseket végeztek és szén-monoxidot mutattak ki az ingatlan levegőjében.

Kisdi Máté, a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője az MTI-nek kedd reggel elmondta, hogy egy Jókai utcai lakáshoz riasztották a tűzoltókat, akik méréseket végeztek és szén-monoxidot mutattak ki az ingatlan levegőjében.
A gázszolgáltató munkatársai, akik szintén kivonultak az esethez, magas gázkoncentrációt mértek, és leválasztották a hálózatról az ott működő fűtő- és vízmelegítő-készüléket – tette hozzá.

A nagy hőségben megemelkedhet a szén-monoxid miatti riasztások száma – tudatta az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) kedden.

Budapest, 2021. június 29. Rendõrségi helyszínelõ a fõváros VI. kerületében a Jókai utca egyik társasházába megy be 2021. június 28-án este MTI/Lakatos Péter

Az MTI-hez eljuttatott közlemény szerint:

ilyenkor a kémény belső hőmérséklete alacsonyabb, mint a külső hőmérséklet, így a beszorult hűvösebb levegő nem engedi kiáramolni az égésterméket.
A légdugó miatt az égéstermék visszaáramlik a vízmelegítőbe és másodpercek alatt mérgező szén-monoxid fejlődhet.

Ezért fontos még nyáron is szén-monoxid-érzékelőt működtetni ott, ahol nyílt égésterű vízmelegítőt használnak – közölte az OKF.
A szén-monoxid-mérgezések elkerülése érdekében gondoskodni kell a lakás rendszeres szellőzéséről. Egy köbméter földgáz elégetéséhez megközelítőleg tíz köbméter levegő szükséges – fűzte hozzá a főigazgatóság.

A mérgező gáz akkor keletkezik, ha a nyílt égésterű fűtőeszköz elhasználja a helyiség levegőjét az égéshez, és nincs oxigén-utánpótlás. Az egyéb épületgépészeti berendezéseket – páraelszívó, motoros szagelszívó ventilátor, szárítós mosógép – is figyelembe kell venni a kazán üzemeltetése során, mert azok szintén a lakás levegőjét használják – írta az OKF.

/Kiemelt kép:  MTI/Lakatos Péter