Ismét lehet nyelvvizsga nélkül diplomát szerezni

Debrecen, 2020. július 4. Magasba dobják sapkáikat a végzõs hallgatóka Debreceni Egyetem tanévzáró ünnepségén a debreceni Nagyerdei Stadionban 2020. július 4-én. A koronavírus-járvány miatt az intézmény nem tudta megtartani szokásos kari diplomaosztóit a fõépület díszudvarán, ezért döntöttek a szabadtéri rendezvény mellett. A tanévzárón nem volt lehetõség arra, hogy minden végzõs személyesen vegye át az oklevelét, ezért karonként két-két hallgató, egy magyar és egy angol nyelvû képzésen végzett diák vette át a diplomát jelképesen a többiek nevében is. MTI/Czeglédi Zsolt

Már a napokban felröppent a hír, hogy Novák Katalin, a közösségi élet újraindításáért felelős operatív törzs vezetője a kormánynak már javasolta, hogy idén is lehessen nyelvvizsga nélkül diplomát szerezni. Ezt a javaslatot most el is fogadták.

Mostanra azonban biztossá vált, hogy nyelvvizsga nélkül is kézhez vehetik diplomájukat, akik 2021. augusztus 31-ig sikeresen befejezik felsőoktatási tanulmányaikat, azaz a nyár folyamán a záróvizsgáikat sikeresen teljesítik a hallgatók. Azok viszont, akik ezt nem tudják teljesíteni az év hátralévő részében a korábban előírt feltételek szerint vehetik csak kézbe az okmányt.

A közösségi élet újraindításáért felelős operatív törzs egyébként a gyermek- és ifjúsági alapprogramból 80 millió forintos keretet különített el arra, hogy ifjúsági szervezetek újratervezésre 500 ezer és 2 millió forint közötti összegekre pályázhassanak.

Emellett több pályázatról is beszámoltak a héten, amelyre június 30-ig lehet jelentkezni: a vállalatok 5 millió forintra pályázhatnak családbarát intézkedések megvalósítására, az 1-es típusú diabéteszeseket támogató civil szervezetek a 100 millió forintos keretösszegű pályázaton idén is maximum 30 millió forint vissza nem térítendő támogatást kaphatnak, 500 millió forinttal pedig olyan 1-es típusú diabéteszcentrumokat támogatnak, ahol még fejlesztésekre van szükség.