Barcelonában 2024-től kötelező lesz a klímaválság-kurzus az egyetemen

A Barcelonai Egyetem minden hallgatójának kötelező kurzuson kell részt venniük, ami a klímaválságról szól. A világelsőnek gondolt lépés szerint a 2024-es tanévtől mind a 10 000 végzős és posztgraduális hallgatónak részt kell vennie a tanfolyamon. Emellett 6000 oktató számára képzési programot fognak kidolgozni az éghajlati kérdésekről.

A bejelentést azután tette meg az egyetem, hogy az End Fossil Barcelona nevű fosszilis tüzelőanyag-ellenes szervezet egy csoportja hét napig megszállta az egyetemet és nem volt hajlandó a tüntetésüket beszüntetni.

„Az, hogy felismerjük, hogy ezt a problémát mindannyiunknak meg kell ismerni és tanulmányoznia kell, az változást jelent az egyetemi oktatás paradigmájában”

– mondta Federico Demaria, az egyetem közgazdászprofesszora, aki egyike annak a 200 oktatónak, aki támogatta a hallgatók követeléseit.

Hozzátette, hogy a világ változik, például tíz-tizenöt évvel ezelőtt az egyetem kiküldte volna a rendőrséget, mostanra viszont nem túghatják ki őket, mert mindenki tudja, hogy igazuk van.

„Ez nem csak egy újabb kurzus a fenntartható fejlődésről. Egyesíti a válság társadalmi és ökológiai aspektusait, amelyek összefüggenek egymással”

– mondta Lucía Muñoz Sueiro, az End Fossil aktivista és az egyetem PhD hallgatója.

De nem mindenki örült ennyire a bejelentésnek. Lorenzo Velotti az egyetem hallgatója és aktivista kijelentette, hogy csalódott volt amiatt, hogy az egyetem nem volt hajlandó eleget tenni a tüntetők másik fő követelésének, azaz hogy utasítsa el a Repsol olajtársaság és más, a fosszilis tüzelőanyagokból profitáló vállalkozások finanszírozását.

A kurzus elindítására vonatkozó döntést Isabel Diáz Ayuso, a madridi autonóm régió konzervatív elnöke beszédében azt nyilatkozta, hogy mindig is volt klímaváltozás, és elutasítja az „apokaliptikus állításokat”, amit a kommunista összeesküvések része.