Gulyás Gergely: 5 és félmillió beoltottnál nem lesz kötelező a maszkhasználat

Ma délelőtt 10:30-ra írták ki a Kormánynfót. A hírek szerint többek között a további enyhítésekről kaphatunk tájékoztatást. A sajtó is jelen lesz.

Gulyás mindenkelőtt gratulált a magyar lbadarúgó csapatnak az EB-n elért teljesítményéért.

A miniszter elmondta, hogy a két operatív törzs arról döntött, hogy 5 és félmillió beoltott után bevezetnek bizonyos enyhítéseket. A maszkhasználat csak egészségügyi területen lesz kötelező. Továbbá nem kell a védettségi igazolvány szállodákban, strandokon, éttermekben, fürdőkben. A védettségi igazolvány használata tömegrendezvényeknél megmarad.

Gulyás elmondta, hogy július elsejétől az uniós vakcinaútlevél, zöldkártya Magyarországon is elérhetővé válik. Jövő hétfőtől tájékoztató kampány is indul ezzel kapcsolatban.

Gulyás azt mondta, hogy a jövő héten nemzeti konzultáció is kezdődik, ami a járvány utáni életről szól. Szerinte a járványok és népvándorlások korában élünk, erre fel kell készülnie Magyarországnak is. A konzultációnak a gyermekek védelméről szóló törvény is része lesz, ami a gyermekek védelméről és nem a melegekről szól, mondta Gulyás és hozzátette, hogy Magyarországon minden felnőtt úgy éli az életét, ahogy akarja.

Arra, hogy több uniós ország deklarációt írt alá a törvényt elítélve Gulyás azt mondta, a kormány válaszolt: alaptalan támadást indítottak az ország ellen, visszautasítja a magyar kormány, és a törvény nem vonatkozik felnőttekre, a szabályozás egyértelmű és az uniós jogszabályoknak megfelel.

Kérdések-válaszok

A Magyar Nemzet kérdése: támogatná-e a kormány a dugó díj bevezetését? Gulyás erre azt mondta, már így is dugó van Budapesten és nem támogatná a kormány.

A mai tudás szerint olyan variánsa a vírusnak nincsen, ami ellen az oltás ne biztosítana védelmet, így lehet tervezni a tűzijátékkal.

Gulyás Gergely szerint ma elérjük az 5 millió 450 ezer beoltottat, innentől kezdve minden azon múlik, hogy hányan veszik fel még az oltást és mikor kapják meg az első dózist valamely oltóanyagból.

Az elmúlt napokban egyébként átlagban körülbelül 10 ezer embert oltottak be az első adaggal, tehát ha így haladunk tovább, akkor inkább 5 nap múlva, tehát jövő hét elején lehet meg az enyhítésekhez szükséges 5,5 milliós szám.

Gulyás szerint a Blaha Lujza teret is állami támogatással újítják fel, áfa nélkül 3,5 milliárd forintba kerül, ez volt az eredeti célkitűzés, de a beruházás ennél lényegesen többe fog kerülni, ezért akarja a műszaki tartalmat szűkíteni a főváros. Mivel áremelkedés van, a főváros pedig egy éve késlekedik, egyértelmű, hogy drágább lesz, mondta.

Azzal kapcsolatban, hogy a főváros 25-30 éves, klimatizálatlan villamosok beszerzését tervezi, Gulyás azt mondta, ez önmagában még lehet előrelépés egy 50 éveshez képest, de az, hogy nem klimatizált azért is érdekes, mert az előző választásokon Tarlós István ellen is azzal kampányoltak, hogy hőség van a metrókocsikon. Úgy fogalmazott, hogy: „Javasoljuk a főpolgármesternek, hogy álljon a villamoson is hőmérővel, ha nem légkondicionált villamosokat vesznek. Hipokrita magatartás ez.”

Hogy küld-e Magyarország Afganisztánba katonákat, arra azt mondta Gulyás, erről még egyeztetések folynak.

A médiatörvény jól kezeli, hogy melyik filmet hány éves kortól lehet megnézni, a Bridget Jones valószínűleg 12 év felett ajánlott, korhatáros besorolás most is létezik, mondta Gulyás. „A törvény úgy jó, ahogy elfogadtuk, de minden vitára készen állunk az Európai Bizottsággal a pedofiltörvény kapcsány” – hangoztatta a miniszterelnökséget vezető miniszter.

Akit beoltottunk Szputnyikkal, az biztonságba került, fogalmazott Gulyás. Az utazásnak a Szputnyikkal sem lesz akadálya, nem oltásokat különböztetnek meg a zöldkártyánál, hanem országokat, és el lehet az Európai Gyógyszerügynökség által engedélyezett vakcinákon kívül más oltóanyagokat is fogadni.

Gulyás nem érzi úgy, hogy őt kompenzálni kellene azért, mert Szputnyikkal oltottak, de adott esetben nem tud majd valahova utazni. Hozzátette, Brüsszelben az emberélet védelme elé került a politika az oltásokkal kapcsolatban.

A harmadik oltással kapcsolatban azt mondta Gulyás, hogy ma azt tudjuk biztosan, hogy a védettség 9 hónapig nyújt védettséget. A Nemzeti Népeszségügyi Központ vizsgálja, hogy kell-e több oltás. A vakcinakoktélról is hasonlót mondott.

Gulyás elmondta, hogy a magyar vakcinagyár 2022 végére tud termelni, és azt, amire szükségünk lesz. Saját oltóanyagot is gyártunk majd, és bérgyártásban bármilyet tudunk majd gyártani reményeink szerint, mondta.

Gulyás elmondása szerint kizárható, hogy a Fidesz Európai Parlamenti frakciója együttműködjön a német szélsőjobboldali AFD-vel.

A miniszterelnökséget vezető miniszter elmonda: meglátják, hogy mikor lesz újabb találkozó Izraellel, miután megalakult az új kormány. A jó államközi együttműködést folytatni szeretnék.

A Fővárosi Nagycirkusz felújításáról Gulyás azt mondta, hogy mivel a VI. kerületi polgármester nem támogatja az átépítést, egy helyben toporognak. Továbbá elmondta, hogy a mellette lévő állakertnek nagyobb helyre enne szüksége.

A hitelmoratórium meghosszabbításával kapcsolatban figyelembe fogják majd venni a nemzeti konzultáció eredményeit. Ez jelenleg szeptember 30-ig érvényes. Ugyan a jegybank arra kért mindenkit, hogy akinek nem létszükség, lépjen ki a hitelmoratóriumból, a konzultáció alapján tud majd erről a kormány dönteni.

Az MNB-vel meglévő vita nem egy magyar vita Gulyás szerint. Ez a világ más országaiban is fennáll a kormányok és jegybankok között. 3 és 4 százalék között lehet jövőre az infláció, ez tartható a miniszter szerint.

Kell tartani a delta variánstól azoknál, akik nem oltatják be magukat, mondta Gulyás. mai virológiai ismeretek szerint az oltás a mutáció ellen is védelmet biztosít, de ha valaki meg is fertőződik, messze nem olyan súlyos a betegség lefolyása. Aki beoltatja magát biztonságban van, aki nem az nincs, ezt kell mindenhol hangsúlyoznia a kormánynak.

„Az oltási verseny befejeződött akkor, amikor nagyobb volt az oltási igény, mint az oltóanyag. Magyarországon azon kevés ország közé tartozik ahol ha valaki be akarja oltatni magát, két napon belül be is oltják, és még választhat is”

Gulyás kiemelte, hogy komoly társadalmi aktivitást jelez, hogy 5,5 millióan beoltották magukat, a 8 millió még jobb lenne, de mindenki saját magáért felel.

Gulyás szerint a bajor hatóságok kifejezetten barátságtalanul jártak el több esetben a magyar szurkolókkal szemben Németországban. Nem helyes a politikát a sporttal összemosni. Elmondása szerint: „Kultúrállamban nem divatos ilyen politikai hangulatot teremteni egy meccs előtt.”

Gulyás szerint olyan klímavédelemnek van csak értelme, mely globális szinten zajlik. Állítása szerint nagyjából 7%-át tesz ki Európa a világ klímarombolásának. Ha például Kínát és az USA-t nem vonja be az Európa Parlament a klímavédelmi projektbe, akkor nem lesz túl nagy hatása.

Gulyás elmondta, hogy a Pedofil-törvény világosan kimondja, hogy mit taníthatnak a tanárok és mit nem.

Nincs járványügyi hatása a budapesti Eb-meccseknek, ezt támasztják alá a fertőzöttségi mutatók, mondta lapunk kérdésére. Az első mérkőzés után 7-10 nappal ennek jelentkeznie kellett volna már, de ez nem történt meg, mert csak védettségi igazolvánnyal rendelkezők léphettek be a stadionba.

A közpénzmilliárdokból felépült debreceni magániskolában alig van néhány tanuló, aki szociális alapú ösztöndíjjal tanulhat. Gulyás reméli, hogy a diákok harmada ösztöndíjas lehet majd, ha jól emlékszik, ez a cél az iskola alapító okiratában is benne van.

A hálapénzről a miniszterelnökséget vezető miniszter elmondta: Március 1-től ellenőrzik a hálapénz rendszerét. Azonban Gulyás arra nem tudott választ adni, hogy hány büntetőeljárás indult ezekkel kapcsolatban.

Kövér László kikérte a bíróságról Simonka Györgyöt egy szavazáshoz, a lap megkérdezte, Gulyás etikusnak tartja-e ezt. Gulyás azt mondta, nagyon is helyes. Van egyrészt az ártatlanság vélelmére vonatkozó alapelv, ami minden jogállamnak alapelve, ez egy országgyűlési képviselőt is megillet, és van a népképviselet elve, ami a demokratikus működés alapja, azt lehetővé kell tenni.

Nincs egyelőre kormányzati terv arra vonatkozóan, hogy a hallgatók hány százaléka lehet majd állami finanszírozott, mert előbb meg kell várni a budapesti népszavazás eredményét.

Ugyan nyelvvizsga nélkül is kiadják a diplomákat, Gulyás azt javasolja mindenkinek, hogy aki már befizette a vizsgadíjat, tegye le a nyelvvizsgát. Nagyjából ez 28 ezer embert érint, ennyien tudnak munkába állni az amnesztiának köszönhetően.

Gulyás szerint az a helyes, ha tantermi oktatás zajlik. Ha elszabadulna a járvány, akkor online oktatásra tértek át eddig is, a hibrid oktatást pedig megvizsgálják, ha erről a szakma javaslatot tesz, de nem reális, mert vagy sok fertőzött van és nem lehet járni iskolába, vagy nincs sok fertőzött és be lehet menni.

Nem próbálják sötét szobákban meggyőzni a jegybank elnökét, hogy az legyen, amit a kormány jónak tart. Szóvá teszik, ha nem értenek egyet az MNB döntéseivel, de ennél többet nem tehetnek, tiszteleteben tartják az alkotmányos rendet – mondta Gulyás. A moratóriummal kapcsolatban megvárják a nemzeti konzultáció eredményét.

Gulyás Gergely és Szentkirályi elmondák, hogy szeretnének külföldre menni, de nem túl valószínű, hogy ez a vágyuk beteljesül.

Nem bevett gyakorlat, hogy leolvassák beléptetéskor a QR-kódot az oltási igazolványokon, így az sem derül ki, ha valaki nem vette fel a második dózist és így érvénytelen a dokumentum. Ezt ki fogja küszöbölni az uniós Covid-igazolvány, mert azt csak az kaphatja meg, aki teljes védettséget szerzett, illetve ha van negatív PCR-tesztje vagy átesett a betegségen.