Mik az esélyeink az EB-n?

A Magyar Labdarúgó Válogatott tavaly novemberben egy igen izgalas meccsen 2:1-re győzött Izland ellen. Ezzel kijutttunk az EB-re, akárcsak 5 évvel ezelőtt. Lássuk, hogyan állunk most, illetve mi kell ahhoz, hogy még tovább juthassunk.

Az EB csoportmérkőzésébe a 24 legjobb nemzeti csapat kerül be. Azt, hogy hogyan alakulnak a csoportok, sorsolással döntik el. A-tól, F-ig vannak besorlova, tehát összesen 6 db csoport van, melyekben 4 nemzet küzd meg egymással.

Balsors, akit régen tép

A sorsoláson 3 olyan válogatottat kaptunk magunk mellé, melyek közül mindenki nyert már EB-t, VB-t, esetleg mindkettőt. 3 olyan nevek ezek, melyek az európai futball abszolút élvonalába tartoznak:
– Németország
– Franciaország
– Portugália

Minden csoportból a 3 legjobb csapat kerül tovább. Gyakorlatilag pontgyűjtögetésről szól az EB ezen része. A vereség nulla pontot, a döntetlen 1-t, míg a győzelem 3 pontot ér. Ha két csapatnak ugyanannyi pontja lenne a csoportmérkőzések végén, a gólkülönbségek döntenek a továbbjutásról.

Hogyan állunk?

5 évvel ezelőtt a Portugálokkal sikerült kihoznunk egy 3-3-as döntetlent, mely hatalmas bravúrnak számított. Akkorának, hogy a héten képtelenség volt megismételni, überelni aztán meg pláne. Az idei csoportérkőzésen 3:0-ra kaptunk ki Portugáliától. Ez nekik 3 pontot, nekünk 0-t jelent. Még aznap játszott egymás ellen Franciaország és Németország, melynek eredménye francia győzelem lett 1 góllal. Ez a franciáknak 3 pontot, a németeknek 0-t jelentett. A tegnapi napon magyar bravúrnak számító 1:1-es döntetlent játszottunk Franciaországgal, illetve Németország 4:2-re verte el Portugáliát. Iskolapéldája ez a csoportmérkőzés annak, hogy nincs feltétlenül jobb, vagy rosszabb csapat. Nem kőbe véshető, hogyan alakulnak az eredmények.

Ha összekavarodtál a pontszámokban, a Google ismét a barátod lehet:

A táblázat remekül mutatja, hogy az utolsó helyen állunk, össesen 1 megszerzett ponttal, melyet a szombati franciák elleni döntetlennel sikerült bezsebelnünk.

Mi kell a továbbjutáshoz?

Egyetlen meccs van hátra, melyet mi játszunk Németország ellen. Nincs mese. Ahhoz, hogy továbbjussunk, meg kell vernünk Németországot. Ha ezt megtesszük, a németek kiesnek. Akár vesztünk, akár döntetlent hozunk ki, nélkülünk foytatódik az EB. Valszínű, hogy a világbajnok Németország nem fogja „hagyni magát”, így az esélyeink csekélyek.