5 tonna hulladéktól szabadították meg a Tiszát a PET Kalózok

A PET Kupa egy játékos, nyitott, öntevékeny és civil kezdeményezés. Megvalósításában kulcsszerepet töltenek be az önkéntesek és maguk a résztvevők, vagyis a PET Kalózok. A kezdeményezés célja a környezetbarát életforma, a környezettudatos magatartás népszerűsítése és a folyók természetes állapotának megőrzése. További célja, hogy a PET hajók és a PET Kalózok minél nagyobb mértékben járuljanak hozzá a Tisza megtisztításához. A PET Kupa elsősorban szemétszedési-, másodsorban gyorsasági és ügyességi hajósverseny. – Olvasható a petkupa.hu-n

Az idei első folyami pethajós versenyen több mint 5 tonna hulladékot gyűjtöttek össze a résztvevők a Tisza-tó Tiszafüred és Kisköre közötti szakaszán. Szoros küzdelemben a Közép-Tiszai-Vízügyi Igazgatóság (KÖTIVIZIG) legénysége védte meg tavalyelőtti első helyezett címét. A második helyezett ÖkosaBB csapat a Tisza Hőse díjat is megszerezte.

petkupa.hu

A szervezők óriási köszönetüket fejezték ki a résztvevőknek és önkéntesnek, valamint a megvalósításban együttműködő partnereknek, támogatóknak, a Tisza-tó menti önkormányzatoknak és közreműködő egyesületeknek.

A csapatok rendkívüli szorgalommal és elszántsággal versenyeztek, bár leginkább az ártéri erdők szúnyogaival harcoltak. Három vízen töltött nap alatt összesen 1222 zsák szemetet gyűjtöttek.

petkupa.hu

A több mint 5 tonna összegyűjtött hulladék kb. 50%-a a vízen pille könnyedséggel úszó műanyag palack, az egyéb hulladékok között hűtőket, TV készüléket, szigetelőanyagokat és veszélyes hulladékot (festéket, olajos hordókat) is találtak a résztvevők.

/ petkupa.hu