Észak-Koreában betiltották a kínai vakcinát és gyógyszereket

Nemrégiben egy észak-koreai magas rangú tisztviselő hunyt el, miután kínai vakcinát kapott – tudta meg a DailyNK

Kim Dzsong Un észak-koreai vezető állítólag nagyon mérges lett, miután értesült az esetről, és megtiltotta a kínai gyógyszerek alkalmazását Phenjan főbb kórházaiban.

Azt is előírta, hogy az összes kínai gyártmányú koronavírus elleni vakcina mintáját távolítsák el a folyamatban lévő vizsgálatokból, és az ország saját koronavírus elleni vakcinájának előállítására összpontosító kutatási tevékenységekből.

Egy közvetlen forrás tegnap a DailyNK-nak elmondta, hogy az ország gazdasági rendszerének fontos figurájának számító tiszt egy adag tiamin-priofoszfátot kapott, mielőtt életét vesztette.

A tisztviselő a hatvanas éveiben járt, és megbízható bürokrata hírében állt, aki a Kim Dzsong Il-korszak óta az ország gazdasági szektorában dolgozott.

A férfinél nemrégiben szívbetegséget és magas vérnyomást diagnosztizáltak, így a Phenjani Orvosi Főiskola kórházába került betegszabadságra.

Közvetlenül halála előtt a férfinak egy adag tiamin-priofoszfátot adtak be injekció formájában, amelyet általában a betegek fáradtságának és gyengeségének csökkentésére használnak. Észak-Koreában azonban a gyógyszert az adatok alapján alapján „gyógymódként” alkalmazzák tüdőbetegségek, magas vérnyomás, sőt fertőző betegségek kezelésére.

Az alapbetegségekben szenvedő férfinak a kórházban tartózkodva nem sikerült visszanyernie erejét, és orvosa végül beadta neki az Észak-Koreában sokra tartott gyógyszert.

Az orvos állítólag kezdetben azzal érvelt, hogy a férfinak az észak-koreai Ryongheung gyógyszergyárban készített gyógyszert kell adni. A kórházi személyzet más tagjai azonban kiemelték, hogy a belföldön előállított injekciókat általában nem szabad és nem szokás ilyen magas rangú tisztviselőnek beadni.

Észak-Koreát jelenleg gyógyszerhiány és a COVID-19 következtében létrejött gazdasági válság is sújtja. Az észak-koreai hatóságok a belföldön gyártott gyógyszerek használatát szorgalmazzák az importált gyógyszerek hiányának pótlására.

Észak-koreai orvoslás
Különböző típusú gyógyszerek, amelyeket észak-koreai piacokon értékesítenek. / Kép: DailyNK

Sok észak-koreai állampolgár azonban még mindig bizalmatlan a hazai gyártású gyógyszerekkel szemben. Az ugyanis még mindig nem világos, hogy a férfi miért halt meg, annak ellenére, hogy úgy tűnt, közvetlenül a tiamin-priofoszfát beadása után lett rosszul.

A hatóságok ennek ellenére jelenleg azt vizsgálják, hogy melyik kereskedelmi társaságon keresztül importálták a felhasznált adagokat. A nyomozás során a hatóságok azt is megállapították, hogy Phenjan fő kórházai nem tárolják megfelelően a különféle gyógyszereket.

Az egészségügyi személyzet több gyógyszert is hűtés nélkül tárolt, és előfordultak olyan esetek, amikor a gyógyszereket olyan hűtőszekrényekben vagy fagyasztókban tárolták, amelyek nem kaptak áramellátást.

Kiemelt kép: MTI/AP/KCNA, KNS