Pfizer vezérigazgató: az omikron elleni vakcina márciusra elkészül

A Pfizer vezérigazgatója a CNBC-nek adott interjújában elmondta, az omikron-variáns ellen is hatásos védelmet nyújtó vakcina márciusra el fog készülni.

Albert Bourla szerint a jelenleg is fejlesztett oltóanyag hatásos lesz a többi, jelenleg is keringő COVID-19 variáns ellen is. Hozzátette, egyelőre nem bizonyos, hogy egyáltalán van-e szükség az omikron ellen specializált védőoltásra, ahogy az sem, hogy milyen módon fogják majd használni, mindenesetre Pfizer kész minél hamarabb előállítani a védőoltást, mert több ország is jelezte igényét a vakcinákra. 

“Azt reméljük, hogy egy olyan vakcinát tudunk majd előállítani, ami a megfertőződés ellen is képes védelmet nyújtani. Jelenleg ugyanis relatíve magas az esélye a súlyosabb lefolyású betegségnek, esetleg a kórházi kezelésnek is, amíg az illető nem rendelkezik mind a három oltással” – mondta Bourla.

A brit U.K. Health Security Agency kutatási adatai szerint a Pfizer és a Moderna által gyártott vakcinák mindössze 10%-os hatékonysággal képesek tünetmentes védelmet nyújtani az omikron-variáns ellen. A dupla oltottság azonban így is megbízható védelmet nyújt a súlyos betegséggel szemben, továbbá a harmadik „booster oltás” már 75%-os biztonsággal képes tünetmentesen hatástalanítani a vírust. 

Bourla azt is elmondta, egyelőre nem bizonyos, hogy szükség van-e negyedik oltásra, ezzel kapcsolatban még folynak a kutatások. Izraelben eközben elkezdték oltani a 60 év felettieket, az egészségügyi dolgozókat és a magas-kockázati státussal rendelkező betegeket a negyedik vakcinadózissal is. 

Izraeli kutatók szerint a negyedik dózis ötszörösére emeli az antitestek számát egy héttel az oltás után.