Ismét medvéket láttak Nógrád megyében

Az ATV Híradójában nyilatkozó szakértő szerint a medvék Szlovákiából jöttek át Magyarországra.

Ezúttal a Dunakanyar környékén fekvő Alsópetényben tűnt fel egy anyamedve bocsával. Felvételt egyelőre senki nem készített róluk, de a nyomaikra már többen felfigyeltek, illetve voltak, akik látták is a két állatot.

Az ATV által megkérdezett szakemberek azt mondták, hogy nem meglepő, hogy az északi országrészben egyre gyakrabban bukkannak fel medvék, hiszen valószínűleg új életteret keresnek nálunk.

„Abszolút elfogadható tény, hogy a szlovák medvék hely hiányában új élőhelyeket keresnek. A második viszont egy sajnálatos szomorú tény, hogy emberek által tenyésztett medvék, de nem csak medvék, hanem farkasok is kerülnek a szabad természetbe” – mondta el az ATV Híradójának Nagy Zoltán, a Nagyvad Vadász és Természetvédő Egyesület elnöke.

Hazánkban egyébként az utóbbi időben egyre gyakoribbak a medveészlelések, ami azért is érdekes, mert egy ideig abszolút nem éltek medvék a magyar erdőkben. A nagy és veszélyes ragadozó jelenléte egészen biztosan visszaveti a magyar erdei utak és kirándulóhelyek biztonságosságát. Az alsópetényi önkormányzat figyelmeztetni tervezni a túrázókat és a gombaszedőket, hiszen a boccsal közlekedő medvék különösen veszélyesek.

„Változtassanak a szokáson. Akár hangosan beszélgessenek, vagy énekeljenek zajt csapva, mert a gomba nem fog megijedni, de a medve odébbáll. Gyakorlatilag ugyanezt tudom tanácsolni az idelátogató turistáknak is, hogy most a természet csöndjét egy kicsit meg kell törni” – nyilatkozta az ATV Híradójának Radványi Gábor önkormányzati képviselő.

Kiemelt kép: MTI/EPA/Jean-Christophe Bott