Akiknél vérrög alakult ki, nem javasolja az AstraZeneca második dózist

Újabb ajánlást tett közzé pénteken az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) az AstraZeneca vakcinájára vonatkozóan, melyben többek közt azt javasolták az egészségügyi szakembereknek, hogy ne adják be az oltás második dózisát azoknak a pácienseknek, akiknél az első után alacsony vérlemezkeszám mellett jelentkező vérrögök alakultak ki – olvasható az ügynökség honlapján.

Az EMA Humángyógyszer Bizottsága (CHMP) a második dózis visszatartására szólította fel a szakembereket a trombocitopéniával társuló trombózis szindrómás (TTS) esetekben, vagyis akkor, ha valakinél alacsony vérlemezkeszám mellett jelentkeznek vérrögök az első dózis után.

Emellett arra is felhívta a figyelmüket, hogy amennyiben az oltást követő három hétben alacsony vérlemezkeszámot tapasztalnak egy páciensnél, fordítsanak kiemelt figyelmet a vérrögképződésre, ha pedig vérrögképződés jelenik meg, akkor a vérlemezkeszámot vizsgálják.

Az EMA hangsúlyozta, hogy továbbra is ajánlja a vakcina használatát, ebben pedig a mostani ajánlás sem hozott változást.

/Telex