Az AstraZenecával oltott spanyoloknak négy hónapot kell várniuk a második oltásra

Az El País nevezetű spanyol portál írta meg, hogy a februárban az AstraZeneca oltóanyagával beoltott spanyolok jelenleg abba a szerencsétlen helyzetbe kerültek, hogy minimum négy hónapot kell várniuk egy második dózis vakcinára.

Spanyolországban a kormány az AstraZeneca oltás beadását követően történt vérrögképződéses esetek miatt a 60 év alattiaknál letiltotta a vakcina használatát, azonban így hoppon maradt majdnem egymillió állampolgár. A zömében az egészségügyben és rendvédelemben dolgozó emberek még februárban kapták meg a vakcina első dózisát, a letiltás azonban csak ezután vált esedékessé.

Nekik mostanában, május elején kellene megkapniuk a második dózist, azonban a spanyol kormány azóta nem hozott döntést arról, hogy beadják-e a AstraZeneca második adagját, vagy egy másik vakcinából kapják meg a kellő dózist az érintettek.

Az idő szorít, pénteken azonban a kormány döntése alapján újabb négy héttel halasztották el a második oltás beadását, így előfordulhat, hogy többeknek közölük 4 hónap marad ki a két vakcina között.

Németországban és Franciaországban egyébként szintén leállították az AstraZeneca oltóanyagának alkalmazását a 60 év alatti korosztályban, itt a Pfizer vakcináját kapják másodszorra azok, akik elsőre már AstaZenecát kaptak.

Írországban sem használják a vakcinát a fiataloknál, itt azonban a második dózist már beadják azoknak, akik az elsőt is ebből az oltóanyagból kapták korábban.

Az Európai Gyógyszerügynökség egyébként azt közölte az AstraZeneca oltásaival kapcsolatban, hogy a nagyon ritkán előforduló vérrögképződéses esetek ellenére is érdemes alkalmazni az oltást minden korosztályban, mert annak így is sokkal több jó hatása van, illetve továbbra is aktívan hatásos a koronavírus-fertőzés ellen.

 Fotó: MTI/Leszek Szymanski