Malawiban 19000 AstraZeneca-vakcinát égetnek el nyilvánosan

A lejárt vakcinák publikus, szeánsz szerű elégetésével szeretnék megnyugtatni a lakosságot, hogy minden az országban beadott oltóanyag biztonságos. (BBC)

Ez az első afrikai ország, amely ezt nyilvánosan meg is tette. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) korábban arra szólította fel az országokat, hogy ne semmisítsék meg a lejárt oltóanyagokat, de most változtatott az álláspontján.

Malawiban rendkívül alacsony az oltási hajlandóság, és az egészségügyi dolgozók azt remélik, hogy ez a drasztikus lépés növeli a lakosság bizalmát, hiszen látni fogják, hogy lejárt vakcinával nem oltják be őket.

A mintegy 18 milliós népességből 34 232 megerősített koronavírus-esetet és 1153 halálesetet regisztráltak az országban. Malawi 102 000 adagot AstraZeneca-vakcinát kapott március 26-án az Afrikai Uniótól, és ezeknek majdnem 80 százalékát már felhasználta.

A címkéken azonban lejárati időként április 13. szerepelt, így a fiolákat kivették a tároláshoz szükséges hűtőszekrényekből. Malawi egészségügyi főtitkára a BBC-nek elmondta, hogy nem szerencsés, hogy végül ilyen módon meg kellett semmisíteniük a vakcinákat, de a döntés mégis több előnnyel, mint hátránnyal járt.

A vakcinákat már kivették a hűtőszekrényből, forrás: BBC

„Amikor az emberek között elterjedt a hír, hogy lejárt vakcináink vannak, észrevettük, hogy egyre kevesebben érkeznek beoltatni magukat.” – mondta Dr. Charles Mwansambo.

„Ha nem égetjük el őket, akkor azt gondolhatják, hogy lejárt oltóanyagot használunk létesítményeinkben, viszont ha tovább csökken az oltási hajlandóság, akkor a koronavírus-járvány hatalmas pusztítást fog végezni hazánkban.”

Hozzátette, hogy a vakcinák nyilvános elégetése „csak formalitás” volt, mivel azokat valójában már megsemmisítették.

A fővárosban, Lilongwe utcáin néhány ember arról nyilatkozott a BBC-nek, hogy aggódnak az oltás biztonságossága miatt.

„Szeretnék oltást kapni, de mi rá a biztosíték, hogy ha bemegyek a kórházba, akkor nem a lejárt vakcinákból fognak nekem adni?” – mondta az egyikük.

„Nagyon sok történetet hallottam arról, hogy az emberek vérrögöket kapnak, és vannak, akik az oltás után is meghalnak. Vajon hazudnak ezek az emberek? Ha ezek a történetek igazak, miért kapjuk ugyanazokat az oltásokat?” – kérdezte egy másik járókelő.

Az AstraZeneca vakcina és a ritka vérrögök közötti kapcsolat még nem bizonyított, és az egészségügyi szakértők szerint a Covid-19 kockázata jóval magasabb, ezért azt tanácsolják az embereknek, hogy ha tehetik, oltassák be magukat.

Malawi nem az egyetlen afrikai ország, amelynek lejárt oltásai vannak. A WHO kezdetben arra kérte őket, hogy tartsák meg az oltásokat, amíg nem tudják biztosan megállapítani, hogy továbbra is használhatók-e. Mostanra azonban már az az álláspont, hogy a biztonság kedvéért a gyártó által meghatározott lejárati idő után a vakcinákat meg kell semmisíteni.

„Bár a vakcinák kidobása minden immunizációs program kapcsán mélységesen sajnálatos, a WHO azt javasolja, hogy ezeket a lejárt dózisokat távolítsák el az elosztási létesítményekről, és biztonságosan ártalmatlanítsák” – áll a május 17-i közleményben.

A jelenleg használt egyéb oltások tárolási ideje legfeljebb 36 hónap. A Covid-19 vakcinákkal kapcsolatban az jelenti az igazán nagy kihívást, hogy kevesebb, mint egy éve vannak aktív használatban, és nem állnak rendelkezésre érdemi adatok arra vonatkozóan, hogy mennyi ideig maradnak hatékonyak és biztonságosak.

Kiemelt kép: Getty Images/BBC