Szlovákiában is beszüntetik az AstraZenecával való oltást

Sátorosbánya, 2020. március 13. Személygépkocsi visszafordul Magyarország felé a Somoskőújfalui és Sátorosbánya közötti határátkelőhelyen 2020. március 13-án. A koronavírus terjedésének megakadályozása érdekében a szlovák kormány reggel 7 órától a közúti határátkelőin - a lengyel határszakaszt kivéve - visszaállítja a határellenőrzést. Csak azokat engedik be Szlovákiába, akik szlovák állampolgárok, és akiknek az országban tartózkodási engedélyük van. Minden külföldről érkezőnek 14 napos karanténba kell vonulnia. MTI/Komka Péter

Felfüggesztik az AstraZeneca brit-svéd gyógyszergyár koronavírus lefolyásának tünetei ellen kifejlesztett vakcinájának használatát Szlovákiában.

– jelentette be kedden a szlovák egészségügyi minisztérium. A szlovák állami gyógyszerfelügyelet múlt héten közölte, hogy egy 47 éves nő halála összefüggésben állhat a vakcinával. – közölte az MTI.

A szlovák egészségügyi tárca szerint egyelőre beadják az oltóanyagot azoknak, akik a második dózisukra várnak. De mostantól első adagként beszüntetik a beadatását.

Több európai ország is felfüggesztette már az AstraZenecával való oltást, miután kétségek merültek fel azzal kapcsolatban, hogy bizonyos, nagyon ritka esetekben az oltóanyag vérrögöt okozhat.

- Hirdetés -

Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) szerint azonban a vakcina előnyei jelentősen meghaladják az esetleges mellékhatások kockázatát. Az Európai Unió nem újította meg az AstraZeneca gyógyszercéggel kötött szerződését. Egyelőre nem biztos, hogy rendelni fog a jövőben a cég oltóanyagából.

- Hirdetés -