Szlovákiában is beszüntetik az AstraZenecával való oltást

Sátorosbánya, 2020. március 13. Személygépkocsi visszafordul Magyarország felé a Somoskőújfalui és Sátorosbánya közötti határátkelőhelyen 2020. március 13-án. A koronavírus terjedésének megakadályozása érdekében a szlovák kormány reggel 7 órától a közúti határátkelőin - a lengyel határszakaszt kivéve - visszaállítja a határellenőrzést. Csak azokat engedik be Szlovákiába, akik szlovák állampolgárok, és akiknek az országban tartózkodási engedélyük van. Minden külföldről érkezőnek 14 napos karanténba kell vonulnia. MTI/Komka Péter

Felfüggesztik az AstraZeneca brit-svéd gyógyszergyár koronavírus lefolyásának tünetei ellen kifejlesztett vakcinájának használatát Szlovákiában.

– jelentette be kedden a szlovák egészségügyi minisztérium. A szlovák állami gyógyszerfelügyelet múlt héten közölte, hogy egy 47 éves nő halála összefüggésben állhat a vakcinával. – közölte az MTI.

A szlovák egészségügyi tárca szerint egyelőre beadják az oltóanyagot azoknak, akik a második dózisukra várnak. De mostantól első adagként beszüntetik a beadatását.

Több európai ország is felfüggesztette már az AstraZenecával való oltást, miután kétségek merültek fel azzal kapcsolatban, hogy bizonyos, nagyon ritka esetekben az oltóanyag vérrögöt okozhat.

Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) szerint azonban a vakcina előnyei jelentősen meghaladják az esetleges mellékhatások kockázatát. Az Európai Unió nem újította meg az AstraZeneca gyógyszercéggel kötött szerződését. Egyelőre nem biztos, hogy rendelni fog a jövőben a cég oltóanyagából.