Debrecen polgármestere is elutasítja a lakástörvény-módosítást

Papp László az RTL Klub Híradójának nyilatkozva mondta el, hogy szerinte a lakástörvény-módosító javaslata elfogadhatatlan és maga sem ért vele egyet.

Böröcz László a Fidesz országgyűlési képviselője nemrég benyújtott egy javaslatot, mely szerint az önkormányzatok bérlakásait kötelező lenne eladni a bérlőnek – függetlenül attól, hogy mennyi ideje él ott. A javaslat nem csak az ellenzéki önkormányzatoktól, hanem mindenkitől egyformán hatalmas mértékű vagyont szervezne ki, arról nem is beszélve, mennyi embertől veszi el a lehetőséget a későbbi boldogulástól.

Papp elmondta, hogy a kormányzat és az önkormányzatok között még most is zajlanak az egyeztetésnek, de ha a javaslat a jelenlegi formájában kerül elfogadásra, akkor az több milliárdos vagyonvesztést jelentene.

Ez a mérték, ami a javaslatban szerepel, véleményem szerint elfogadhatatlan – fogalmazott Papp László, Debrecen kormánypárti képviselő arra reagálva, hogy az önkormányzatok a korábbi gyakorlatoknak megfelelően szoktak értékesíteni ingatlanokat, de nem ennyire kedvezményes áron.

Végül hozzátette, szerinte egy működő pártban normális, ha vannak viták.

Javaslatod, megítélésem szerint marhaság – fogalmazott nyílt levelében Budapest XVI. kerületének kormánypárti polgármestere, Kovács Péter, aki azt is írta, Böröcznek képviselőként joga van ilyen javaslatot beterjeszteni, de szerinte ez most nem volt eléggé átgondolt.

A kerület polgármestere ezen felül kritikus hangnemet ütött meg múlt hét csütörtökön megírt nyílt levelében, amikor azt feszegette, hogy ezekben a lakásokban azok élnek, akik nem tudtak saját lakásban költözni anyagi lehetőségeik miatt, szemben a Budai Várban lévő bérlakásokkal, ahol mint ismeretes, olyan személyek laknak, mind a Fidesz holdudvarához tartozó Bayer ZsoltRákay PhilipKuna Tibor, vagy maga Palkovics László innovációs és technológiai miniszter, akik valószínűleg sosem voltak rászorulva az önkormányzati ingatlanok bérlésére.

Ha minden, vagy a legtöbb bérlakást megveszik a most bent lakó bérlők, akkor nem marad bérbeadható lakása az önkormányzatnak, akkor hogyan fog segíteni az önkormányzat a többi lakosának? Hogyan fognak a jövőben boldogulni? Ha nincs elég pénzük piaci albérletet fizetni, hová menjenek? A híd alá vagy egy életre maradjanak a szülői házban, mondjuk 8-an 45 négyzetméteres 1,5 szobás lakásban? Ezt akarod? – fogalmazott Kovács nyílt levelében.