Feszültség a Fideszen belül is a lakástörvény módosítása miatt

Böröcz László a Fidesz országgyűlési képviselője nemrég benyújtott egy javaslatot, mely szerint az önkormányzatok bérlakásait kötelező lenne eladni a bérlőnek – függetlenül attól, hogy mennyi ideje él ott. A javaslat nem csak az ellenzéki önkormányzatoktól, hanem mindenkitől egyformán hatalmas mértékű vagyont szervezne ki, arról nem is beszélve, mennyi embertől veszi el a lehetőséget a jövőben a boldogulástól.

A Fidelitas egykori elnöke a héten nyújtotta be azt a törvényjavaslatot, amit ha az országgyűlés kétharmada elfogad, akkor az önkormányzatoknak rendkívül kedvező áron értékesíteniük kell a meglévő bérlakásaikat. A javaslat szerint a vételi joggal érintett lakás vételára a forgalmi érték 30%-a, ha a bérleti jogviszony időtartama 2021. január 1-jén nem éri el az egy
évet. Ez minden további bérleti év után 1%-al csökkenhet egészen 15%-ig.

Ez azt jelenti a gyakorlatban, hogy egy 50 millió Forint piaci értékű lakást 15 éves bérleti jogviszonnyal az önkormányzatnak 7,5 millió Forintért kell értékesíteniük a bérlőnek. Ezzel hatalmas vagyonoktól eshet el az önkormányzat, valamint az értékesítések miatt a rászorulóknak sem fognak tudni bérleményt biztosítani a boldogulásuk érdekében.

Javaslatod, megítélésem szerint marhaság – fogalmazott nyílt levelében Budapest XVI. kerületének kormánypárti polgármestere, Kovács Péter, aki azt is írta, Böröcznek képviselőként joga van ilyen javaslatot beterjeszteni, de szerinte ez most nem volt eléggé átgondolt.

A polgármester ezen felül kritikus hangnemet ütött meg levelében, amikor azt feszegette, hogy ezekben a lakásokban azok élnek, akik nem tudtak saját lakásban költözni anyagi lehetőségeik miatt, szemben a Budai Várban lévő bérlakásokkal, ahol mint ismeretes, olyan személyek laknak, mind a Fidesz holdudvarához tartozó Bayer Zsolt, Rákay Philip, Kuna Tibor, vagy maga Palkovics László innovációs és technológiai miniszter, akik valószínűleg sosem voltak rászorulva az önkormányzati ingatlanok bérlésére.

Ha minden, vagy a legtöbb bérlakást megveszik a most bent lakó bérlők, akkor nem marad bérbeadható lakása az önkormányzatnak, akkor hogyan fog segíteni az önkormányzat a többi lakosának? Hogyan fognak a jövőben boldogulni? Ha nincs elég pénzük piaci albérletet fizetni, hová menjenek? A híd alá vagy egy életre maradjanak a szülői házban, mondjuk 8-an 45 négyzetméteres 1,5 szobás lakásban? Ezt akarod? – fogalmazott Kovács nyílt levelében.

Böröcz a nyílt levélre egyelőre nem reagált, sőt szerinte egy Hír TV-ben adott interjúja szerint a lakástörvény módosításával régi igazságtalanságokat szeretnének rendezni, a céljunk pedig, hogy magyar családok tízezrei lakástulajdonhoz juthassanak.