Fonyódligeti gyermektábor – érthetetlen pusztítás

Hatalmas pusztítással kezdte meg felújítási munkáit a Mészároshoz köthető cég a balatoni Fonyódligeti táborban. Kanász-Nagy Máté, az LMP társelnöke, és Szendefy Mária, a zöldek a kaposvári előválasztáson induló képviselőjelöltje tartott tegnap sajtótájékoztatót a táborral kapcsolatban – írja a KPSVR-hu.

Az Erzsébet-táborok körüli mutyizás közben látszólag elfelejtődött, hogy az Erzsébet-programok eredeti célja a hátránykompenzáció, értékközvetítés, esélyteremtés volt. Az elmúlt évek során folyamatosan csökkent azon jogosultak köre, akik részt vehetnek az Erzsébet-programokon – Kezdet Kanász-Nagy Máté.

Sok esetben nincs megoldva, hogy a valóban rászoruló mélyszegénységben élő gyerekek vagy akár teljes családok valóban eljussanak az ilyen táborokba. Ehhez nem elég a beton, az épület. Egy mélyszegénységben élő gyermeknek valószínűleg még fürdőruhája és egyéb felszerelése sincs egy hetes táborozáshoz. Ráadásul az ilyen gyermekek mellé sokkal nagyobb létszámú pedagógus, fejlesztő, segítő szükséges a táborozás alatt is – folytatta az LMP társelnöke. 

Az Erzsébet-táboroztatás már régen nem a szociálisan rászorulókról, nagycsaládosokról, fogyatékossággal élőkről és nyugdíjasokról szól – zárta Kanász-Nagy Máté.

– A jelenleg tömegesen zajló alapítványi kiszervezések kapcsán érdemes megemlíteni a balatoni Fonyódligeti tábor sorsát, amivel kapcsolatban jelenleg is zajlik a zánkai táborral együtt immár 23 milliárdosra duzzasztott felújítás egy, a Mészáros családjához köthető cég által.  Az elmúlt 3 évben semmi nem történt, üresen lebontva állt a terület, egy gyerek sem üdült ott – mondta Szendefy Mária.

Idén jelentős fakivágással kezdték meg az építkezést, ami mind az árnyékolás mind a zöldfelület biztosítása szempontjából érthetetlen és felesleges pusztítás.  A jelenlegi tervek alapján augusztusban nyithatnak a tábor kapui, azonban eddig is jelentős csúszások voltak a beruházásban – folytatta a zöldek képviselőjelöltje.

Szendefy szerint a kormány úgy ajándékozta el a 17,5 milliárd forint forgalmi értékű komplexumokat a Szeged–Csanádi Egyházmegyéhez közeli Erzsébet a Kárpát-medencei Gyermekekért Alapítványnak, hogy az alapítvány 15 év után akár el is adhatja azokat. Ellenben sem a forgalmi értéket, sem a felújításra költött tízmilliárdokat nem kell megtéríteniük.

Szendefy elmondta: az Alapítványnak immár nem kötelezettsége a környezet- és természetvédelmi szempontok figyelembevétele, nem kötelezettsége a biológiai sokféleség védelme, fenntartása és a jövő nemzedékek számára való megőrzése sem. Az egyházi kezelésbe kerüléssel a vallási nevelés viszont bekerült a fenntartó prioritásai közé, ami sérti a világnézeti semlegesség elvét.

Forrás: KPSVR.hu