Beszólt a magyar kormánynak a német külügyminiszter a Hongkonggal kapcsolatos vétó miatt

Brüsszel, 2021. május 10. Heiko Maas német külügyminiszter nyilatkozik a sajtó képviselõinek az Európai Unió külügyminisztereinek brüsszeli találkozója elõtt 2021. május 10-én. MTI/EPA/AP/Olivier Matthys

Heiko Maas német külügyminiszter hétfőn „abszolút érthetetlen” döntésnek minősítette a magyar kormány azon lépését, hogy megvétózta azt az uniós nyilatkozatot, amelyben a tagállamok közösen Pekinget vádolják a hongkongi demokrácia tönkretételével.- írja a Politico.

Korábban mi is megírtuk, hogy Magyarország már a napirendre vételét is megvétózta annak az indítványnak, amelyben az Európai Unió tagországai közös állásfoglalásban ítélték volna el Kína Hongkonggal kapcsolatos lépéseit, különösen Hongkong önállóságának szűkítését egy választójogi reformon keresztül.

Az EU külügyminiszterei végül a magyar vétó miatt nem tudták véglegesíteni a dokumentumot, annak ellenére, hogy diplomaták korábban már biztosították őket Magyarország támogatásáról. Az Európai Unió külpolitikai döntéseinek elfogadásához ugyanis teljes egyhangúságra van szükség.

„Nem ez az első eset, hogy Magyarország elszakad az EU egységétől, amikor Kína ügyei merülnek fel” – mondta Maas a sajtónak a Külügyi Tanács hétfői ülése után.

Az elmúlt hetekben egyébként ez már a második eset volt, amikor a külügyminiszterek Magyarország ellenállása miatt nem tudták véglegesíteni a Hongkonggal kapcsolatos közleményt.

„Úgy gondolom, hogy mindenki ki tudja találna, miben rejlenek az okok – mert bizony Kína és Magyarország között igen jó a kapcsolat” – jegyezte meg Maas a Magyarország és Kína közötti szoros gazdasági és diplomáciai kapcsolatokra utalva.

„Ami a lényeget illeti, szerintünk ez teljesen érthetetlen” – tette hozzá.

 „Fontos, hogy különösen Kínával kapcsolatban – a bevezetett szankciók és az uniós parlamenti képviselők szankcionálása után – az Európai Unió tagállamai azonos véleményen legyenek. Ezt sajnos Magyarország megakadályozta.”

A két Európai Uniós ülés között Orbán Viktor miniszterelnök Xi Jinping kínai elnökkel is tárgyalt. Ezen a találkozón mindkét államfő kifejezte egymás iránti tiszteletét, és a szerintük jövedelmező diplomáciai kapcsolatuk kölcsönös szorgalmazását.

Josep Borrell, az EU külpolitikai vezetője a hétfői találkozó után a sajtónak elmondta, hogy „utolsó erőfeszítéseket akar tenni az egyetértés elérése érdekében” a hongkongi üggyel kapcsolatban.

„Úgy döntöttünk, hogy még egy hetet adunk a dokumentum technikai részén dolgozó csapatoknak a megoldásra és egy olyan közlemény megvalósítására, amelyet végül mind a 27 tagállam elfogadhat”

– fogalmazott Borrell. Hozzátette, hogy ha ezek az erőfeszítések nem járnak sikerrel, akkor „magyarázat nélkül olyan álláspontokat kell foglalniuk, amelyek nem az egységet tükrözik”.

Kiemelt kép: MTI/EPA/AP/OLIVIER MATTHYS