Véletlenül hat adag Pfizert kapott egyszerre egy olasz nő, egyelőre jól van

New York, 2020. december 2. A Pfizer logója az amerikai gyógyszergyártó cég New York-i székházán 2020. november 9-én. A brit gyógyszerfelügyeleti hatóság (MHRA) 2020. december 2-án jóváhagyta a Pfizer és a BioNTech vállalatok által kifejlesztett koronavírus elleni vakcina forgalmazását. Az Egyesült Királyság ezzel a világ elsõ olyan országa, amely hatósági jóváhagyást adott egy koronavírus elleni oltóanya alkalmazására. MTI/EPA/Justin Lane

Virginia, a 23 éves orvostanhallgató egy toszkánai kórházban kapta meg a koronavírus elleni Pfizer vakcináját, az ápoló azonban véletlenül a teljes fiola tartalmát beadta neki. -írja a 444.hu a  Corriere della Sera cikke alapján.

A Pfizer-BionTech vacinájáról tudni kell, hogy hat adagot tartalmazó fiolákban tárolják, így történhetett meg a kellemetlen baleset.

Virginia elmesélése alapján vasárnap reggel érkezett meg a kórházba, hogy felvegye a vakcinát. Az oltás előtt egyeztetett az orvossal, aki felvette a kórelőzményt. A vakcinát a nővér adta be neki, Virginia azonban beszámolója alapján egyáltalán nem mert odanézni, mert mindig is viszolygott a tűtől, így látni nem láthatta a balesetet.

A lány kiemelte, hogy mindennek ellenére már rögtön utána érzékelte, hogy valami probléma merülhetett fel, mert a nővér idegeskedve hívta félre az orvost, aki utána megkérte, hogy egy pillanatra fáradjon ki. Miután kiderült a hiba, közölték vele a kórházban, hogy innentől kezdve 24 órás megfigyelésen tartják.

„Persze féltem, mert az orvos és a nővér – nagyon helyesen – a teljes igazságot elmondták, nem titkoltak el semmit. Azt mondják, falfehér lett az arcom. Először is felhívtam az anyámat. Amikor mondtam neki, hogy nagyon meg vagyok ijedve, beszélt ő is az orvossal, és kicsit megnyugodott. A kórházban egy pszichológussal kerültem egy szobába, aki szinte kolléga, ő sokat segített.” – mesélte a lány.

A napilapnak elmondta, hogy a tünetek igazából nem voltak kirívóak, enyhe fejfájással és hidegrázással kezdődött, majd a bal karja is nagy megfájdult.

A jelenlegi tüneteiről Virginia úgy nyilatkozott, hogy fáj a feje, nagyon fáradt, és meg van ijedve.

Az ijedtséget főleg azzal indokolja, hogy egyelőre még senki nem tudja, pontosan mivel jár egy ilyen baleset, milyen tünetekre és mellékhatásokra kell számítani több adag oltás megkapása esetén.

Arra a kérdésre, hogy tervez-e feljelentést tenni a kórház ellen a hiba miatt, Virginia azt válaszolta, hogy ügyvéd édesanyjával végül úgy döntöttek, hogy nem teszik meg ezt a lépést. A jóindulatú lány szerint ugyanis „bárki, bármikor tévedhet, hiszen emberek vagyunk”.

Azt azért hozzátette, hogy ha hosszútávú kárát szenvedni az esetnek, akkor polgári peres eljárást kezdeményez majd. Ezt sem a nővér ellen tervezi, hanem inkább a kórház ellen.