Budapest környékén nőtt a koronavírus koncentráció a szennyvízben.

Sok településen azonban csökkent az elmúlt hetekhez képest.

A 18. héten a szennyvízminták többségét mérsékelt, az előző héthez képest enyhén csökkenő koronavírus koncentráció jellemzi. – írja az nnk.gov.hu oldala.

A legtöbb vizsgált település szennyvize stagnáló tendenciát mutat, emelkedés csak az öt Budapest környéki település (Tököl, Biatorbágy, Szigetszentmiklós, Budakeszi, Százhalombatta) közös mintájában mérhető, 4 városban pedig csökkenés tapasztalható (Debrecen, Székesfehérvár, Szolnok, Tatabánya).

Orbán Viktor a korlátozások fokozatos feloldását a beadott vakcinák számához köti. április 24-én az országban beoltották a 3,5 milliomodik embert is a koronavírus elleni vakcinák egyikével, így megnyithattak a vendéglátóhelyek és éttermek teraszai, a tömegek pedig már aznap este ellepték ezeket a helyeket.

Ezen kívül 4 millió beoltottnál a kormány engedélyezte, hogy a védettségi igazolvánnyal rendelkező állampolgárok maszk viselése nélkül látogathassák a mozikat, színházakat, konditermeket, a vendéglátó-egységek belső tereit és a múzeumokat.

Mindezeket figyelembe véve egyelőre kérdéses, hogyan fog alakulni a járvány hazánkban, minden esetre a szennyvíz-koncentrációról szóló adatok nem okoznak túl nagy meglepetést, hiszen a hirtelen megindult élet miatt számítani lehetett az enyhe növekedésre – főleg Budapest környékén. Jó jel azonban, hogy sok más településen stagnál vagy éppen csökken az örökítőanyag mértéke.

A honalapon leírják, hogy a járvány további alakulását erősen befolyásolja a lakosság tudatossága, a járványügyi megelőző szabályok pontos betartása és a védőoltás minél nagyobb számú felvétele. Arra kérik a lakosságot, hogy aki eddig még nem tette, az éljen a védőoltás lehetőségével.

Kiemelt kép: MTI/Mohai Balázs