26 C
Budapest
2021. június 23., szerda

Megint a magyar kormány miatt hiúsult meg az EU Kínával szembeni indítványa

A 444.hu cikkéből kiderül, hogy Magyarország már a napirendre vételét is megvétózta annak az indítványnak, amelyben az Európai Unió tagországai közös állásfoglalásban ítélték volna el Kína Hongkonggal kapcsolatos lépéseit, különösen Hongkong önállóságának szűkítését egy választójogi reformon keresztül.

Sajnálatos módon ez nem az első eset volt, amely ezzel a forgatókönyvvel végződött, a magyar kormány ugyanis már korábban is, április közepén meghiúsította egy hasonlóan felépített tervezet létrejöttét, amely ugyanígy a Kína által Hongkonghoz való viszonyulás elleni összefogásról szólt volna.

Az osztrák ORF úgy tudja, hogy az információk szerint a magyar kormány azért akadályozza meg rendre az indítványt, mert szoros üzleti kapcsolatban áll Kínával, és a kínai beruházások nagy hasznot jelentenek a kormányközeli üzletembereknek. (például Fudan Egyetem, Budapest-Belgrád vasútvonal, stb.)

Nyilvános adat, hogy ezek mind több százmilliós értékű beruházásokat jelentenek, és emiatt a magyar kormány szoros függését jogosan feltételezik a kínai állammal.

Az indítvány megakadályozásában részt vevő magyar képviselő egyébként azzal indokolta a vétót, hogy Magyarország kormányának álláspontja szerint az Európai Unió nem köteles minden kínai eseményről hivatalos véleményt formálni.

Kiemelt kép: ROMAN PILIPEY / POOL / AFP

spot_imgspot_img

Kövess minket a közösségi médiában!

40,000követőTetszik
900követőkövető
4,200feliratkozóFeliratkozás

Korábbi híreink