Megint a magyar kormány miatt hiúsult meg az EU Kínával szembeni indítványa

China's President Xi Jinping (R) shakes hands with Hungary's Prime Minister Viktor Orban during the welcome ceremony for the Belt and Road Forum, at the International Conference Center in Yanqi Lake, north of Beijing, on May 15, 2017. - Chinese President Xi Jinping urged world leaders to reject protectionism on May 15 at a summit positioning Beijing as a champion of globalisation, as some countries raised concerns over his trade ambitions. (Photo by Roman PILIPEY / POOL / AFP)

A 444.hu cikkéből kiderül, hogy Magyarország már a napirendre vételét is megvétózta annak az indítványnak, amelyben az Európai Unió tagországai közös állásfoglalásban ítélték volna el Kína Hongkonggal kapcsolatos lépéseit, különösen Hongkong önállóságának szűkítését egy választójogi reformon keresztül.

Sajnálatos módon ez nem az első eset volt, amely ezzel a forgatókönyvvel végződött, a magyar kormány ugyanis már korábban is, április közepén meghiúsította egy hasonlóan felépített tervezet létrejöttét, amely ugyanígy a Kína által Hongkonghoz való viszonyulás elleni összefogásról szólt volna.

Az osztrák ORF úgy tudja, hogy az információk szerint a magyar kormány azért akadályozza meg rendre az indítványt, mert szoros üzleti kapcsolatban áll Kínával, és a kínai beruházások nagy hasznot jelentenek a kormányközeli üzletembereknek. (például Fudan Egyetem, Budapest-Belgrád vasútvonal, stb.)

Nyilvános adat, hogy ezek mind több százmilliós értékű beruházásokat jelentenek, és emiatt a magyar kormány szoros függését jogosan feltételezik a kínai állammal.

Az indítvány megakadályozásában részt vevő magyar képviselő egyébként azzal indokolta a vétót, hogy Magyarország kormányának álláspontja szerint az Európai Unió nem köteles minden kínai eseményről hivatalos véleményt formálni.

Kiemelt kép: ROMAN PILIPEY / POOL / AFP