Elszabadult a kínai rakéta, kérdés, hogy hol csapódik be

A Long March5B, legénység nélküli rakétát április 29-én Kína Hainan tartományából lőtték fel. hogy a Haevenly Harmony (Mennyei Harmónia) nevű épülő kínai űrállomás első elemeit az űrbe szállítsa.

Ezután a számításokba hiba csúszott, mert a rakéta elszabadult és irányathatatlanná vált. Az is kérdés jelenleg, hogy hol fog becsapódni. Jelenleg 90 percenként kerüli meg a Földet és amíg köröz, egyre közelebb érkezik a talajhoz.

Jonathan McDowell asztrofizikus a The Guardiannak adott interjút:
” Nagy eséllyel a rakéta jelentős része az atmoszféra és a súrlódás által elég. Azonban még így is nagyobb darabokra hullhat, és becsapódáskor sérüléseket okozhat. Kína nagyon felelőtlenül járt el.”

A szakértő hozzátette emlékeztetés képpen, hogy Kínából korábban már lőttek fel egy rakétát, amelyről vasrudak szakadtak le, amik a becsapódáskor elefántcsontparti épületekben tettek kárt. Csak a szerencsén múlt, hogy nem történt tragédia.

Mivel a Föld közel háromnegyede óceán, ezért nagy eséllyel valamelyik tengerben, vagy óceánban végzik a rakéta alkatrészei. Azonban ezt szinte lehetetlen megjósolni, számos tényező közerjátszik. Így hiába a számítások, rengeteg minden befolyásolhatja a rakéta útvonalát.

A rakéta egyébként 30 méter hosszú, 21 tonnás és megközelítleg 27 ezer km/h-ás gyorsaságra képes.