Keresztes: veszélyben a szabad és független felsőoktatás

Keresztes László Lóránt sajtótájékoztatót tartott kedden a Parlamentben. Az LMP frakcióvezetője kijelentette, hogy a Fidesz a mai parlamenti ülésen csaknem ezer milliárd forintnyi közvagyont tervez kiszervezni és politikai irányítása alá helyezni.

A Fidesz több száz milliárdos hitelt vesz fel Kínától a Fudan Egyetem campusának a megépítésére, amelynek feltételei titkosítottak. És erre Palkovics László, az Innovációs és Technológiai miniszter büszke – tette hozzá.

Nem modelváltás történik, hanem az egyetemek, az egyetemi vagyon és döntéshozatal kiszervezése, és politikai irányítás alá helyezése.

– jelentette ki Keresztes.

Az frakcióvezető felidézte, hogya Fidesz még 2009-ben politkamentes kuratóriumokat ígért, ehhez képest már minden kuratórium élén Fideszes politikusok állnak.

A Fidesz az egyetemek modelváltását minden állami egyetemnek ajánlja, hiszen enélkül lemaradnak a fejlesztési forrásokról. Ezzel a modelváltással pedig minden egyetemnél politikai befolyást szerezhet a kormány – közölte Keresztes László Lóránt.

Keresztes szégyenteljes döntésnek nevezte, hogy a kínai campus megépítésére több pénz megy, mint a teljes magyar felsőoktatásra.

Sajtótájékoztatója végén elmondta, hogy az ellenzék sokszínű, de egyvalamiben biztos egyetértenek: a fideszt ’22-ben le kell váltani és meg kell akadályozni a Fudan campus megépítését.

fotó: Pitz Dániel/Jövő TV