A világ meg a furcsa húsvéti szokásai

Úgy néz ki, hogy a húsvéti szokások egy kicsit talán mindenhol bizarrnak mondhatok a világon. A tojást tojó nyuszi meg a locsolkodásunk mellett azért vannak még érdekességek, amiből lehet majd szemezgetni.

Vesszőzés Csehországban és Szlovákiában

Húsvét hétfőn nem csak itthon menekülnek a lányok a fiuk elől, hanem Csehországban és Szlovákiában is.  Itthon már egészen kikopott ez a szokás, ellenben ott még találkozhatunk a vesszőzés jelenségével. Igen-igen ez egy kicsit durvának hangzik a 21. században, de csupán azért jár a suhintás, hogy szebbek és fiatalabbak legyenek a lányok. Az egyensúly megtartása végett ennek a szokásnak van egy fordított verziója is, mikor a lányok vesszőzik finoman a fiukat vissza.

Az oroszok meg a vajbárányaik

Oroszországban a húsvéti étkezéshez egy bárányra formázott vajtömb tartozik. A szokás az ősi időkre nyúlik vissza, amikor szerencsés előjelnek tartották, ha találkozunk egy báránnyal.

És miért éppen bárány? Mert a Sátán egyedül a bárány formáját nem tudja magára ölteni, hiszen a jóság, ártatlanság és nem melleslegesen Krisztus szimbóluma is.

Nyúl mentes Ausztrália

Az ausztráliai cukrászok ezzel igyekeznek felhívni a figyelmet a csökkenő Bilby-populációra, hogy csokoládészerűségeket készítettek ennek a kis nyúlméretű erszényes állatnak.

A világ legnagyobb húsvéti omlettje Franciaországban

Húsvét hétfőn a Haux lakói általában több mint 4500 tojást törnek fel egy gigantikus serpenyőbe, hogy több mint 1000 embert kiszolgáló hatalmas húsvéti omlettet készítsenek. Minden család reggel otthonában töri fel a tojásokat majd összegyűlnek a főtéren, ahol egy óriási serpenyőben elkészítsék azokat.

Finnországi boszorkányok

Nem csak Finnországban jellemző ez a szokás, hanem a környező skandináv országokban is, miszerint a fiatalok boszorkánynak öltöznek be és seprűvel a kezükben járják az utcákat. Ez a hagyomány kicsit hasonlít a halloweeni szokásokhoz is, mivel a beöltözés mellett édességeket is gyűjtenek.

Fülöp-szigeteki keresztre feszítés

A Fülöp-szigeteken néhány hívő katolikus húsvétkor önkeresztre feszítést és önkorbácsolást gyakorol. Úgy vélik, hogy ez segít megtisztítani őket és a világot bűneiktől. A római katolikus egyház nem lelkesedik az ötletért, továbbá próbálta megakadályozni a szokás gyakorlását, eddig különösebb siker(ek) nélkül.

(Wanderlust)