Menstruációs szegénység Magyarországon

Nagyon szomorú belegondolni abba, hogy itthon az iskolás lányok 10 százalékát érinti a menstruációs szegénység. A menstruációs szegénység alatt értendő, hogy vannak olyan nők, akik nem tudják megfizetni a saját havi vérzésüket. Többek között azért sem, mert az Európai Unión belül Magyarországon terhelik a legmagasabb áfával az egészségügyi termékek. Ebből kifolyólag vannak nem is kevés számban fiatal lányok, akik zsebkendőt, zoknit, rongyot használnak betét vagy tampon helyett.

De nézzük is, mennyibe kerül Magyarországon egy havi vérzés egy nőnek. Egy átlagos erősségű ciklus során 20-35 darab egészségügyi betétet használ el egy nő. Ez a legolcsóbb termékkel számolva havonta legkevesebb 800-1000 forint kiadást jelent személyenként. Drágább és minőségibb termékek használatakor ez az összeg elérheti a 2500-3000 forintot is. Mert korántsem biztos, hogy egy olcsó betéttel átvérzés nélkül kibír egy tornaórát egy tinédzser – olvashatjuk az Ökopolisz Alapítvány oldalán.

Legkevesebb fél millió forintot költ egy nő élete folyamán csak betétre vagy tamponra.

Ezt pedig nem mindenki engedheti meg magának. Az olyan szegénysorban élő családoknál, ahol akár több lány él és menstruál egy hónapban fokozott nehézséget okoz a komfortos menstruáció lehetősége. Az ország legszegényebb településein gyakran fordul elő, hogy régi ruhákat használnak a menstruáció felfogására, sőt van arra is példa, miszerint az iskolából kell kimaradniuk a lányoknak, mert nem áll rendelkezésükre ilyen jellegű egészségügyi termék.

A menstruációs szegénységgel a nyugati országok is csak az elmúlt években kezdtek foglalkozni. Angliában 2017 decemberében, a Plan International kutatásából kiderült, hogy tízből egy brit lánnyal előfordult már, hogy nem engedhette meg magának az intim higiéniai termékek megvásárlását. A felmérés szerint 15 százaléknak jelent problémát az eszközök beszerzése és a lányok ötöde nem a számára legmegfelelőbb terméket választja anyagi okok miatt.

A nem megfelelő termékek használata fertőzéshez vagy fertőzésekhez vezethet nem mellesleg pedig önbizalomromboló is. Illetve az ilyen szegény helyeken, ahol az intim egészségügyi termékekre sem telik, nem megoldható, hogy tartós menstruációs termékeket használjanak, mint például a menstruációs kehely, ami 9-10 ezer forintba, vagy a mosható betét, mely akár 15-20 ezer forintba is kerülhet.

A menstruációs szegénység egyik megoldása lenne az adócsökkentés, amely által olcsóbbá, ezáltal elérhetőbbé válnának ezek a termékek. Jelenleg Magyarországon 27 százalékos áfa vonatkozik az intim egészségügyi termékekre, holott számos más termék áfáját csökkentette a kormányzat az elmúlt években. Hazánk a 27 százalékos áfával az Európai Unióban az első helyen áll, még a skandináv országok is csak utánunk kullognak.

Az LMP felismerve a probléma komolyságát, gyűjtést szervezett annak érdekében, hogy a rászorulókon segíteni tudjon – olvashatjuk.

(Ökopolisz Alapítvány)