Ma van az Erdők Világnapja is

Az erdei életközösség fontosságára és az erdőkkel kapcsolatos ismereteink bővítésének szükségességére hívja fel a figyelmet a Soproni Egyetem március 21-én, az Erdők Világnapja alkalmából. A fél éve alapítványi formában működő intézmény a fenntarthatóságot állította képzéseinek középpontjába. Olyan felsőoktatási és kutatási bázis kiépítése kezdődött meg Sopronban, amely a természeti erőforrások, köztük az erdők hosszú távú kezeléséhez és hasznosításához teremti meg az alapokat.

Az Erdők Világnapját 2012-ben jelölte ki az ENSZ közgyűlése, azzal a céllal, hogy felhívják a figyelmet a Föld összes létező erdőtársulásának fontosságára. A jeles nap idei témája világszerte az erdők degradációjának, pusztulásának megakadályozására buzdítja az emberiséget. Magyarország kedvező helyzetben van, hiszen már egy évszázada folyamatosan nő az erdőterület, és jelentős erdőtelepítési tapasztalataink alapján napjainkban is kiemelt célkitűzés a fával borított területek arányának további emelése. Mindemellett a meglévő erdők megőrzésére is egyre nagyobb hangsúlyt kell fektetni.

„A 21. századi erdők multifunkcionálisak. Nemcsak természeti értékeket rejtenek, gazdasági hasznot termelnek, és kikapcsolódási lehetőséget nyújtanak, hanem mindegyik területen számos további szolgáltatást biztosítanak az emberi társadalomnak. Napjainkra a szénmegkötésnek vagy az egészséges környezetnek kiemelt szerepe van, de erdők nélkül nem beszélhetnénk se tiszta ivóvízkészletekről, se a természetjáráshoz kapcsolódó testi-lelki feltöltődésről” – mondta a jeles nap alkalmából Dr. Lakatos Ferenc, a Soproni Egyetem kutatási és külügyi rektorhelyettese.

„A klímaváltozás hatására gyorsabban változnak a környezeti feltételek, mint amihez az erdők természetes úton alkalmazkodni tudnak, ezért a jelenlegi kedvező környezeti állapot a természeti erőforrásokat kezelő szakemberek aktív beavatkozásával, segítségével tartható fenn. Erre készítjük fel hallgatóinkat a Soproni Egyetemen, ahol a modellváltást követően alapítványi fenntartásban működő, egyedülálló oktató-kutató bázis jött létre. Négy karunkon, illetve az egyetemhez csatlakozott Erdészeti Tudományos Intézetben a természet kezelésének biológiai, társadalmi és gazdasági-ipari folyamatait egyaránt kutatjuk és oktatjuk, míg a Tanulmányi Erdőgazdaság területén egyedülálló gyakorlati lehetőséget biztosítunk a jövő szakembereinek. Mert magas szintű oktatás és kutatás nélkül nem lehetséges a fenntartható erdőgazdálkodás” – emelte ki a Soproni Egyetem professzora.

Az intézmény ennek megfelelően kutatási tevékenységének középpontjába állította a klímaváltozás hatásaira adott válaszokkal kapcsolatos vizsgálatokat, de jelentős projektek futnak a vízgazdálkodás vagy éppen az erdővédelem területén, ahol kiemelten vizsgálják az erdők vízvisszatartó képességét és az inváziós fajok elleni védekezés lehetőségeit –olvashatjuk a Soproni Egyetem honlapján.