Az ellenzéki kerületek házi orvosai nem kapnak tájékoztatást a Budapesti Kormányhivataltól

Hideg zuhanyként érte az ellenzéki kerületeket a Budapest Főváros Kormányhivatalának pénteki közleménye miszerint a baloldali fővárosi kerületek nem biztosítanak munkatársakat a koronavírus elleni oltáshoz. Nem sokkal később az ellenzéki kerületek egy közös közleményt adtak ki, amelyben a kormányhivatal vádjait politikai hazugságnak jelentették ki.

Megkérdeztük a közleményben szereplő kerületek vezetőségeit, a BFK vádjáról, és arról, hogy miként segítenek a kerületük házi orvosainak. Válaszaikból kiderült, hogy

a megvádolt kerületek önkormányzatai szorosan együttműködnek házi orvosaikkal és pont hogy a BFK nehezíti meg a feladatukat.

Zugló

Zugló Önkormányzatának szakmailag illetékes szervezeti egysége még bőven a BFK közleménye előtt felvette a kapcsolatot a Zuglóban területi ellátási kötelezettséggel rendelkező háziorvosokkal. A megkeresett háziorvosok tájékoztatása szerint a már kiszállított és a közeljövőben biztosított vakcinák mennyiségének felhasználásához elegendő az orvos és az egészségügyi szakdolgozó személye. Összességében a háziorvosok örömmel fogadták, de nem kérték a felajánlott lehetőséget – közölte Horváth Csaba, Zugló polgármestere. Eddig csak az az Uzsoki Utcai Kórház fordult azzal a kéréssel az önkormányzathoz, hogy a Jókai Mór Általános Iskolában oltópontokat hozhassanak létre. A Közép-Pesti Tankerületi Központ igazgatójának hozzájárulásával a kérésnek eleget tettek.

Erzsébetváros

Erzsébetváros önkormányzata közölte, hogy eddig is minden segítséget megadtak a háziorvosoknak, legyen szó maszkokról, védőfelszerelésről, illetve pénzbeli támogatásban is részesültek. A kerületi háziorvosok szerint nincs olyan probléma az oltatással, amelyet csak a kerületi vezetés tudna megoldani.

Ezzel szemben viszont több házi orvos a vakcinák beérkezésével kapcsolatban, illetve az oltásra jogosult személyek listájával kapcsolatban fogalmaztak meg kifogásokat. 

A válasz végén hozzáfűzték, hogy igény esetén az orvosok az adminisztrációs feladatok ellátásában is számíthatnak a kerületre. 

Újbuda

Újbuda Önkormányzatához semmilyen panasz nem érkezett azt illetően, hogy akadályozva lenne az oltás megszervezése. A háziorvosokkal a kapcsolattartás és felkészülés intenzív, továbbá kiegyensúlyozott. Az viszont súlyos gond, hogy nem kapnak tájékoztatást, így addig nem tudják a felkészülést folytatni. Orbitális füllentések helyett inkább az oltást szervezzék a hatalom fura urai. Az újbudai önkormányzat válaszában kiemelte, hogy napok óta várják, hogy a vakcinák megérkezzenek a Szent Kristóf Szakrendelőbe. Sajnos egyetlen háziorvosnak sincs információja azok érkezésének ütemezéséről. Nem csak tájékoztatást nem kapnak, hanem a nevükben most újabb álhírrel él a Budapesti Kormányhivatal.

Újpest

Újpest polgármestere, Déri Tibor elmondta, hogy önkormányzatuk már korábban megkereste a 44 újpesti felnőtt háziorvost, hogy mondják el, miben tudnak segíteni munkájukban. A 44 háziorvosból 17 válaszolt, melyből 8-an fogalmaztak meg konkrét kéréseket. A kérések nagyrészt a telefonhívásokban való segítségre irányultak. Péntek délelőtt 10 háziorvos érdeklődött az elérhető segítség felől, végül 3 háziorvostól kaptak listát. A háziorvosok elmondása szerint a legnagyobb probléma, hogy nagyon rapszodikusan kapják az oltóanyagot és a hozzá kapcsolódó feladatokat. Előre tervezni szinte lehetetlen, a Kormányhivatal pedig elég rövid határidővel adja ki az elvégzendő feladatokat. A listákat a Kormányhivataltól kapják, a sorrend nem ismert, és a listától nem térhetnek el. Így fordulhat elő, hogy egy 80 feletti újpesti asszony, aki krónikus betegként a Pfizer termékét tudná csak megkapni,

de a NEAK a háziorvosra mutogat, az orvos a NEAK-ra, de még az oltópont sem tud állást foglalni.

Ilyen és ehhez hasonló leveleket szinten minden nap kapnak, de nem tudnak semmit sem tenni, mert teljesen ki vannak hagyva a rendszerből.

XIII. kerület

A XIII. kerületi Önkormányzathoz több esetben érkezett kérés az oltásban résztvevő háziorvosok részéről, melynek az önkormányzat minden esetben eleget tett, többek között munkatársakat is biztosított a felmerülő feladatok ellátása érdekében, segítve ezzel a kerületi lakosok
oltásának lebonyolítását. Válaszukban kiemelték, hogy Budapest Kormányhivatala jobban tenné, ha a minden alapot nélkülöző rágalmak terjesztése és a politikai hisztériakeltés helyett feladatuk végrehajtásába, az oltások megszervezésébe fektetne ugyanekkora energiákat.