Már 50 ezren jelezték, pénteken tüntetnek az erdőírtások ellen Budapesten

Augusztus 4-én a kormány az orosz-ukrán háborúra hivatkozva felfüggesztette több, a természet védelméről szóló 1996. évi LIII. törvény bekezdését, ami által lehetőség nyílik nagyobb mennyiségű fakitermelésre, ami jelentősen veszélyeztetik a magyar erdőket. A kezdetben civilek, majd az LMP által felkarolt pénteki tüntetésre már több, mint 50 ezren jeleztek vissza Facebookon.

A kormány úgy döntött, hogy felülírva az erdő- és természetvédelmi törvényt, a jövőben könnyebben lehet természetvédelmi területen tarvágást végezni, de általánosságban is felpuhította a fakitermelésre vonatkozó szabályokat – írják a szervezők a pénteki demonstrációt magyarázva és felidézve az augusztus 4-én, a Magyar Közlönyben megjelent rendeletet.

Bár a Facebook eseményekre való visszajelzések nem adnak pontos képet, de ha a visszaigazolóknak csak a fele ellátogat pénteken az Agrárminisztériumhoz, akkor az április 3-i választásokat követően ez lehet a legnagyobb demonstráció Magyarországon.

A tiltakozás a Parlamenttel szemben álló Agrárminisztérium épülete előtt lesz 17:30-tól, további részletek pedig a Facebookon olvashatóak.

A kormány döntése ellen számtalan szervezet felszólalt, ahogy többek között a WWF is, aki kijelentette, hogy „a válságos időszakban megnövekedett faigényre természetesen választ kell adni, aminek érdekében átmenetileg növekedhet a fakitermelés volumene. Ha azonban minden korlátot félretéve, válogatás nélkül éljük fel erdeink legjavát rövid idő alatt, akkor a későbbi nemzedékek számára megszűnnek az erdőgazdálkodás alapjai. Mindezzel együtt a természeti értékek – köztük egész tájegységek élővilága – is kiheverhetetlen károkat szenvedhetnek, amelyek feláldozása rövid távon sem segít az energiaválság megoldásában.