LMP: Az egyszülős családok pótlékát legalább 45%-kal meg kell emelni!

Kép: Unsplash


Az egyszülős családok támogatására azért kiemelten fontos, egy szülőnek két ember feladatát kell elvégezniük, ami komoly érzelmi, anyagi és fizikai megpróbáltatást jelent számukra – írta az LMP.

Az egyedülálló szülők több, mint fele szegénységben vagy mélyszegénységben él. A koronavírus-világjárvány idején az egyszülős családok helyzete jóval nehezebb, megtöbbszöröződött a segítségre szorulók száma. Sokan elvesztették a munkájukat, csökkent a bérük, az óvintézkedések miatt gyermekeikkel táppénzre vagy fizetés nélküli szabadságra kényszerültek.


Az LMP szerint ők a leginkább védelemre szoruló családok, a kormány nagyszabású családvédelmi programja azonban rájuk nem fókuszál.

Ezért az egyszülős családok pótlékát legalább 45%-kal meg kell emelni.


Az egyedülálló szülőknél, főként az anyák esetében fokozottan nehezített a gyermekvállalás utáni karrierépítés, a munkavállalás, sokszor mélyen a végzettségük alatt kénytelenek elvállalni egy állást, pusztán azért, mert ott elég kedvezőek a munkaviszonyok, ahhoz, hogy meg tudják oldani a hétköznapi teendőiket.

Az egyszülős családok száma az utóbbi évtizedekben megduplázódott. Hazánkban több, mint 350 ezer családból hiányzik az egyik szülő, ebből harmincezer egyben nagycsalád is, amelyekben három vagy több gyermeket nevel egyedül az édesanya vagy az édesapa. Bár többségében az anyák azok, akik egyedül nevelik gyermekeiket, az elmúlt 40 évben megduplázódott a gyermeküket egyedül nevelő apák száma is.