„A nagy természetességgel bíró erdőket fokozottan védeni kell!”

A klímaváltozás erdeinkben máris súlyos károkat okoz, ezek kezelése, erdeink megóvása, minőségének javítása egyszerre szakmai és politikai feladat. Az erdő közös kincsünk. Sokaknak munkahely, megélhetés. Másoknak felüdülés, pihenés sportolás. Azt kérjük az új kormánytól, hogy az erdővel kapcsolatos fontos ügyekről, hírekről folyamatosan tájékoztassa a lakosságot. Az alap és középfokú oktatásban legyen tananyag az erdő megismerése, rendszeres látogatása. Hozzon létre egy erdészekből és környezetvédőkből álló bizottságot, amely folyamatosan figyeli az erdők állapotát és reagál az aktuális problémákra.

A magánerdőkben még sokkal rosszabb a helyzet. Az ilyen erdők jelentős része szakmai irányítás és ellenőrzés hiánya miatt romlik, vegetál. Most a legnagyobb tudású erdész szakemberek fogtak össze környezetvédőkkel és összeállítottak egy javaslat csomagot, amelyet a következő kormány asztalára tesznek. Ezek a változtatások, fejlesztések mind az erdész szakma, mind az erdőjáró civil társadalom igényeit kielégítik.

  • A környezetvédők, turisták kérését megértve az erdészek vállalták, hogy legszebb bükk és öreg tölgyeseinkben a tarvágást fokozatosan megszűntetik és áttérnek kíméletes technológiákra. Bükk erdők esetében az örökerdő gazdálkodásra
  • Növelni fogják a pihenést, sportolást, gyógyulást szolgáló erdők területét.
  • Az új kormány támogatásával egy környezetvédőkből és erdészekből álló munkacsoportot hoznak létre, amely folyamatosan figyeli az erdők állapotát, helyzetét és javaslatokat dolgoz ki a szükséges változtatásokra.