Donáth Anna a Momentum elnökeként tér vissza

Gelencsér Ferenc másfél évvel ezelőtt vette át a Momentum elnöki pozícióját. Mint írták, saját feladatának azt tekintette, hogy egyben tartsa a pártot, amíg Donáth Anna újra készen nem áll a vezetésre. Ma viszont Donáth Anna bejelentette: készen áll.

Ezért Gelencsér Ferenc most arról ír bejegyzésében, hogy arra kérte Donáth Annát, hogy egy hivatalos tisztújítási folyamatot követően, a párt Küldöttgyűlésének támogatásával vegye át a Momentum vezetését és álljon fel egy új elnökség. Gelencsér Ferenc pedig továbbra is segíti a Momentumot, ahogyan azt 2016 óta teszi töretlenül.

Donáth Anna úgy fogalmazott, hogy meg kell újítani az ellenzéket, ezért tér vissza a Momentum elnökének.

„Másfél évvel ezelőtt, az ellenzék 2022-es bukása után a gyermekem születése miatt nem tudtam vállalni a Momentum elnöki pozícióját. Úgy éreztem, nem tudnám lelkiismeretesen ellátni a feladatot újdonsült anyaként, a pozícióhoz pedig csak önmagáért nem akartam ragaszkodni. A döntésemet nem bántam meg – számomra a fiam a legfontosabb, és el sem tudom képzelni, ha akár csak néhány órával kevesebbet tudtam volna vele tölteni élete első évében.”

Bejegyzésében Donáth Anna úgy fogalmaz, hogy most viszont úgy érzi, szólítja a kötelesség: miközben a korábbiaknál is minősíthetetlenebb a Fidesz kormányzása, miközben tovább szárnyal az infláció, miközben a miniszterelnök egyre inkább elszigeteli az országot Európában, az ellenzék egyre rosszabb és rosszabb állapotba kerül. 

„A legtöbb ellenzéki párt ugyanis nem alternatívát kínál, hanem még rá is licitál a Fideszre: vagy a vendégmunkások elleni gyűlöletkeltésből próbál politikai tőkét kovácsolni; vagy csakazértis parlamenti képviselőt csinál offshore-ügyben érintett politikusából; vagy akkora populista hazugságokkal kampányol, amihez még a Karmelita kolostorban is csak gratulálnának.

Szükség van egy erős liberális pártra, amely nem fárasztja populista ígéretekkel a választóit, amely nem néz félre, ha egy jelöltje morálisan vállalhatatlan módon viselkedik. Amely kiáll egy szabad Magyarország, tízmillió szabad magyar állampolgár közössége mellett. Amely elsősorban nem az állam erejében, hanem az egyén szabadságában látja a kiutat a mostani, fojtogató, autoriter rendszerből – miközben nem engedi el az elesettek kezét.

Szükség van egy erős szabadelvű pártra, amelyik nem a 2010 előtti világ politikusaival akar örökbérletet az ellenzéki oldalon. Amelyik nem fél kimondani, hogy nem vezet kormányváltáshoz az az út, amin az ellenzék 13 éve jár. És ami ennek ellenére komolyan veszi a rendszer leváltásának küldetését, és nem menekül el a felelősség elől. 

Ezért térek vissza a Momentum élére. Nem egyedül, hanem a párt legnépszerűbb politikusaiból álló elnökségi csapattal szeretnék visszatérni: Orosz Annával, Soproni Tamással, Hajnal Miklóssal, Bedő Dáviddal, Tompos Mártonnal és a jelenlegi alelnök Cseh Katalinnal. Hogy közösen egy erős liberális alternatívát építsünk.”