Ellenzéki polgármesterek tiltakoznak a pedagógusok, diákok és szülők követeléseinek semmibevétele ellen

Közös nyilatkozatban tiltakoznak a főváros ellenzéki polgármesterei, valamint Wittinghoff Tamás, Budaörs polgármestere, akik szerint végleg megbukott a közoktatás kormányzati központosítása. A teljes nyilatkozatot az alábbiakban közöljük:

A magyar közoktatás összeomlott.

Ennek bekövetkezése várható volt, mióta az állam közel egy évtizede elvette a helyi önkormányzatoktól az iskolák fenntartásának jogát. A központi kormányzat által felállított és többször átalakított intézményrendszer képtelen volt megállítani a közoktatás romlását, de az elmúlt hetekben az is kiderült, hogy nincs és nem is volt ilyen szándék.

Az, hogy a tankerületi központok a diákok, pedagógusok, és szülők jogos követeléseinek segítése és a megoldások keresése helyett pénzmegvonással és – súlyosbítva a kialakult pedagógushiányt – elbocsátással fenyegeti a pedagógusokat, világosan mutatja: ez az intézményrendszer nem oktatási, hanem kizárólag hatalmi célokat szolgál.

Bár a helyi önkormányzatokat az állam megfosztotta a közoktatás terén a cselekvés lehetőségétől, lakosaink, köztük a diákok, a pedagógusok és a szülők érdekeinek védelmében kötelességük megszólalni ebben az ügyben.

Tiltakozunk a pedagógusok, a diákok, a szülők követeléseinek semmibevétele ellen.

Tiltakozunk a pedagógusok diktatórikus rendszereket idéző fenyegetése, bércsökkentése és elbocsátása ellen.

Tiltakozunk a közoktatásban kialakult vészhelyzet leplező, a közvélemény félrevezetését szolgáló kormányzati kommunikáció ellen. A hatályos törvények szerint a közoktatás működtetése, finanszírozása nem az Európai Unió vagy bármely más szereplő feladata, hanem a központi kormányzat kizárólagos felelőssége.

Tiltakozunk az ellen, hogy ennek a felelősségének a központi kormányzat az önkormányzatok vagyonát jelentő közoktatási infrastruktúra államosítása óta nem tesz eleget. A vagyonátadási szerződéseket megszegve hagyja leromlani az iskoláinkat, azok működtetését csak úgy képes ellátni, hogy folyamatosan kikényszeríti a szülők és az önkormányzatok anyagi hozzájárulását.

Követeljük, hogy a kormány azonnal kezdjen érdemi tárgyalásokat a pedagógusok érdekképviseleteivel és teljesítse azok jogos követeléseit.

Követeljük a megbukott tankerületi rendszer felszámolását, mert bebizonyosodott, hogy az nem segíti, hanem gátolja a közoktatás működését, és káros.

Követeljük, hogy ha a központi kormányzat egy évtized után sem tud olyan rendszert kialakítani, amely képes működtetni a közoktatást, akkor kudarcát elismerve kezdjen tárgyalásokat az önkormányzatokkal az iskolák és az azok finanszírozásához szükséges források átadásáról.

V. Naszályi Márta, Budapest, I. kerületi polgármester
Őrsi Gergely, Budapest II. kerületi polgármester
Kiss László, Budapest III. kerületi polgármester
Déri Tibor, Budapest IV. kerületi polgármester
Soproni Tamás, Budapest VI. kerületi polgármester
Niedermüller Péter, Budapest VII. kerületi polgármester
Pikó András, Budapest VIII. kerületi polgármester
Baranyi Krisztina, Budapest IX kerületi polgármester
Dr. László Imre, Budapest XI. kerületi polgármester
Tóth József, Budapest XIII. kerületi polgármester
Horváth Csaba, Budapest XIV. kerületi polgármester
Cserdiné Németh Angéla, Budapest XV. kerületi polgármester
Szaniszló Sándor, Budapest XVIII. kerületi polgármester
Gajda Péter, Budapest XIX. kerületi
Wittinghoff Tamás, Budaörs polgármestere