Fordulat: egyeztetésre hívta a pedagógusokat a közoktatásért felelős államtitkár

Egyeztetésre hívta a pedagógus sztrájkbizottság képviselőit november 7-re a közoktatásért felelős államtitkár – jelentette be a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) ügyvivője csütörtökön sajtótájékoztatón Budapesten.

Az erről szóló levelet a vasárnapi budapesti diákdemonstrációt követően kapták Maruzsa Zoltántól – közölte Nagy Erzsébet.

A sajtótájékoztatót azt megelőzően tartották, hogy Budapesten élőláncot alakítottak diákok, szülők, pedagógusok és támogatóik az Egységes Diákfont kezdeményezésére.

Az élőlánccal egy időben sok ezer pedagógus teszi le a munkát csütörtökön országszerte gördülő sztrájk keretében. Továbbá a 60 tankerületi központból 33 előtt lesz összesen 65 demonstráció, megmozdulás.

– mondta az ügyvivő.

Nagy Erzsébet arról is beszámolt, hogy  november 18-ra újra országos sztrájkot hirdettek, illetve november 2-án a közoktatás helyzetéről szóló vitanapot tartanak az Országgyűlésben.

Gosztonyi Gábor, a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) alelnöke közöle, hogy november 22-én, a magyar közoktatás napján demokráciaórákat tartanak az iskolákban a diákoknak, november 26-án pedig „nemzeti konzultációra” várnak mindenkit a nemzet főterére, a budapesti Kossuth térre.

Pirint Gergő, az élőláncot kezdeményező Egységes Diákfront képviselője hangsúlyozta, hogy nyolc városban szerveztek összesen 61 demonstrációt az oktatás szabadságáért.

Törley Katalin, a Tanítanék Mozgalom alapítója azt kifogásolta, hogy miközben már két hónapja zajlanak a tüntetések az oktatás szabadságért, a közoktatásért felelős miniszter, Pintér Sándor egy szót sem szól, és szintén hallgat Orbán Viktor miniszterelnök.

Amíg nem érnek el eredményt, nem hagyják abba a tiltakozást

– tette hozzá Törley Katalin.

Országos szolidaritási sztrájkra szólította fel az embereket a sajtótájékoztatón Molnár Áron, a noÁr Mozgalom alapítója.

Az oktatás helyzete, a diákok jövője nem jobb- vagy baloldal, nem főváros vagy vidék, nem liberális vagy konzervatív gondolkodás kérdése, hanem közös nemzeti ügyünk

– hangoztatta Molnár Áron.

Azt mondta, hogy az egyre terebélyesedő tömeg már nemcsak az oktatás ügye mellett áll ki, hanem az egészségügyért, a szociális szféráért és minden társadalmi csoportért, amelyet ez a kormány cserben hagyott.

Ezért az ellenállást ki kell terjeszteni a többi szakszervezetre, szolidaritást kell vállalniuk az állampolgároknak, és országos szolidaritási sztrájkot, polgári engedetlenséget kell vállalnunk – mondta Molnár Áron, hozzátéve, ez nem pártpolitika.

Az élőlánc a Margit híd – Nyugati tér – Király utca – Blaha Lujza tér – Üllői út – Petőfi híd – Móricz Zsigmond körtér – Villányi út (Alsóhegy utca) – Margit híd (budai hídfő) útvonalon jött létre.

Ezzel egy időben a Margit hidat fellobogózták a pedagógusok melletti kiállás jelképeivel, a PDSZ és a PSZ zászlóival, valamint a mozgalom jelképévé vált, körbe zárt felkiáltó jelet ábrázoló lobogókkal.

via MTI