A Jobbik törvénymódosítást kezdeményez a külföldi kampánytámogatások miatt

Az egyesületi törvény módosítását kezdeményezte egy jobbikos képviselő annak érdekében, hogy hazai civil szervezeteken keresztül ne lehessen külföldi pénzeket magyarországi választási kampányokban támogatásra fordítani.

Keddi budapesti sajtótájékoztatóján Sas Zoltán hangsúlyozta, a politikai tisztséggel járó közmegbízatásban Magyarország érdekének képviselete a legfőbb feladat, ezt pedig csak külső befolyástól mentesen lehet ellátni. 

Hozzátette, ha egy politikus külföldi támogatást fogad el, „ez a tény önmagában is nemzetbiztonsági kérdéseket vet fel”, egyben befolyásolja az adott szereplő politikai hitelességét is.

A jobbikos képviselő hangsúlyozta: kezdeményezése elfogadásától azt várja, hogy javul a hazai politikai élet átláthatósága, tisztasága és befolyásmentessége. Reméli, hogy támogatni fogják indítványát.

Az ellenzéki képviselő arról beszélt: nem megfelelőek a külföldi politikai befolyást szabályozó hazai törvények, hiszen míg a pártoknak határozottan tiltják, hogy az országhatáron túlról támogatást fogadják el, addig a politikai tevékenységet folytató civil szervezetek esetében nincsen ilyen korlát.

Hozzátette: nem az a cél, hogy egyesületek ne kaphassanak külföldi támogatást, hanem az, hogy ezeket a pénzeket „ne szivárogtathassák át” pártoknak, politikai szereplőknek.

Mint ismeretes, ilyen esetre a közelmúltban derült fény, amikor az ellenzéki összefogás korábbi miniszterelnök-jelöltje közel kétmilliárd forintos támogatást kapott egy amerikai szervezettől. Márki-Zay Péter elmondása szerint a pénzt Orbán Viktor leváltására fordította.

via MTI