97 millió forint jutalmat osztott ki magának a KLIK

Tóth Endre, a Momentum parlamenti képviselője és oktatáspolitikusa kollégáival még januárban közérdekű adatigényléssel fordult minden tankerülethez azzal kapcsolatban, hogy a tankerületi vezetők milyen év végi jutalmazásban részesültek. Az egész adatigénylésről, majd a kapott válaszokról Tóth a Facebookon számolt be. 

„Az év elején egy oktatásban dolgozó szakember hívta fel a figyelmemet a közoktatásban tapasztalható felháborítóan igazságtalan jutalmazási rendszerre. Míg a pedagógusok tavaly év végén semmilyen pénzbeli jutalmat nem kaptak (néhol két bejglit, vagy néhány ezres könyvutalványt), addig a Klebelsberg Központ és a tankerületek vezetői milliós motivációs elismerésben részesültek. Úgy tűnik, a tanárok motivációja nem igazán érdekli az oktatási vezetést, ellenben a tankerületek vezetők jólétére annál nagyobb a gondja.

– fejtette ki Tóth, miért is adta be az adatigényléseket.

A tankerületek természetesen nem siettek a válaszadással: először a veszélyhelyzetre hivatkozva 90 napra tolták ki a válaszadást, majd a válaszukban elküldték a költségvetésük linkjét, azt állítva, hogy ott megtalálhatóak a kért információk. Természetesen nem voltak benne. Ezek után Tóth és kollégái jogászokkal konzultálva eljárást indítottak a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóságnál az adatok kiadását kérve. Úgy látszik beérett a kitartó munka gyümölcse, mert néhány hete Klebelsberg Központ és egy tankerület megküldte a kért adatokat. 

A Klebelsberg Központ 15 vezetője összesen 34 millió forintot kapott tavaly novemberben, ami azt jelenti, hogy fejenként közel bruttó 2,3 millió forintos motivációs elismerés landolt a tisztára suvickolt csizmáikban. Összesen a Klebelsberg Központ 15 vezetője mellett 77 további dolgozója kapott motivációs elismerést 2021 végén. A teljes gárda jutalmazásra összesen 97 millió forint jutott. 

A tankerületek közül egyedül a Dél-Budai Tankerület küldött érdemi választ. Az ő esetükben is tekintélyes összegek kerültek kiosztásra, noha a központtal összevetve nem rúghattak labdába. 41 fő kapott motivációs elismerést, összesen közel 20 millió forintos értékben. A 9 vezető átlagosan 727 ezer forintot vihetett haza.” – ismertette a kapott válaszokat Tóth.

Világosan látszik, hogy nagyon perverz logika mozgatja a közoktatás jutalmazási rendszerét: a gyermekek között dolgozó pedagógusok gyakorlatilag semmit sem kapnak, míg az irodában ülő tankerületi vezetés jutalmazása meglehetősen bőkezű. Pedig csak a motivált pedagógusoktól számíthatunk szívvel-lélekkel történő pedagógiai munkára. De a jelenlegi igazságtalan rendszer még a legelhivatottabbakat is demotiválja.” – zárta a beszámolóját a képviselő.