A francia elnök szerint nincs szó népirtásról Ukrajnában

Emmanuel Macron francia elnök a France 2 közszolgálati televíziónak adott televíziós interjújában arra a kérdésre, hogy Joe Biden amerikai elnökhöz hasonlóan ő is a „népirtás” kifejezést használná-e arra, hogy az orosz hadsereg ukrán civileket végezett ki, azt mondta:

„óvatos lennék az ilyen kijelentésekkel, mert az oroszok és az ukránok testvérek”

Hozzátette, hogy igyekszik mindent megtenni azért, hogy véget érjen a háború, de nem biztos abban, hogy a szélsőséges beszéd a békéhez vezet.

„az biztos, hogy ez a helyzet elfogathatatlan és az is, hogy háborús bűnről van szó. Olyan történik most, amire még nem volt példa európában.

A francia elnök, aki jelenleg az újraválasztásáért indul, azt is elmondta, hogy Franciaország együttműködik Ukrajnával a háborús bűnök kivizsgálásában. Szerinte Oroszország rendkívül brutális háborút indított és mostanra bebizonyosodott, hogy az orosz hadsereg háborús bűnöket követett el, amiknek a felelősét meg kell találni.

A francia elnök – aki jelenleg az újraválasztásáért küzd – azt is elmondta, hogy Franciaország együttműködik Ukrajnával a háborús bűnök kivizsgálásában. Szerinte Oroszország rendkívül brutális háborút indított és mostanra bebizonyosodott, hogy az orosz hadsereg háborús bűnöket követett el, amiknek a felelősét meg kell találni.