Egy orosz is viszi a keresztet a nagypénteki római keresztúton – felháborodtak az ukránok

Ukrajna szentszéki nagykövete és a kijevi érsek is – tekintettel az orosz-ukrán háborúra – kritizálta és kifogásolta kedden a döntést, miszerint egy orosz és egy ukrán nő együtt viszi majd a keresztet a nagypénteki körmenet egyik részében a pápa vezetésével.

Andrij Yurash ukrán nagykövet a Twitteren azt írta, hogy „megérti és osztja Ukrajnában és sok más közösségben az általános aggodalmat azzal kapcsolatban, hogy ukrán és orosz nő közösen vigye a keresztet” a pénteki körmenet egy részében.

„Lelkész, nem politikus”

A bírálatra reagálva Antonio Spadaro tiszteletes, a Ferenc pápához közel álló római jezsuita pap kiált a döntés mellett.

„Egy dolgot meg kell érteni a pápával kapcsolatban. Ő lelkész, nem politikus”

– MONDTA SPADARO SZERDÁN A RAI OLASZ ÁLLAMI RÁDIÓNAK.

Szerinte a kép, ahogy a két nő együtt hordozza a keresztet felkavaró lehet, mert

„olyasmit képviselnek, ami jelenleg elérhetetlen. A békét.”

– jelentette ki

A kijevi székhelyű Szvjatoszlav Sevcsuk nagyérsek, az ukrajnai görög-katolikus egyház vezetője szintén elítélte a Vatikán döntését.

„Az elképzelést alkalmatlannak és kétértelműnek tartom”

– mondta Sevcsuk,

hozzátette, hogy „figyelmen kívül hagyják az Ukrajna elleni orosz katonai agresszió kontextusát.”

Sevcsuk helytelenítette annak a meditációnak a megfogalmazását is, amit felolvasnak majd, miközben a nők a magas, könnyű keresztet szorongatják. Ez így szól:

„azt akarjuk, hogy az életünk olyan legyen, mint korábban. Miért ez az egész? Mit vétettünk? Miért hagytál el minket? Miért hagytad el népeinket?”

A szavak a kereszthordozó gesztussal kombinálva érthetetlenek, sőt sértőek – mondta a görög-katolikus elöljáró.

A Vatikán tájékoztatása szerint a meditáció forgatókönyve az orosz és ukrán nő családjainak tapasztalatai alapján készült, akik szintén részt vesznek majd a körmenetben.

A pápa szerdai nyilvános audienciáján nem említette a vitát, de „a fegyveres agressziót Isten elleni felháborodásnak” minősítette, és sürgetett egy tűzszünetet a húsvét végett.

(AP)