Erősen mérgező növény lehet az Aldi fagyasztott borsóiban

Csattanó maszlag lehetséges jelenléte miatt az Aldi visszahívja a Gartengold márkájú vágott, gyorsfagyasztott sárgahüvelyű zöldbabot – olvasható a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) honlapján.

A visszahívásban érintett tételek minőségmegőrzési idő és tételszám szerint:

  • 31/08/2023 – L1260S2
  • 31/08/2023 – L1271S3
  • 30/09/2023 – L1289S2

A cég azt kéri, hogy aki vásárolt ezekből a termékekből, ne fogyassza el azt, hanem vigye vissza bármelyik magyarországi Aldi áruházba, ahol a vételárat blokk hiányában is visszatérítik.

Gartengold vágott, sárgahüvelyű zöldbab (gyorsfagyasztott)

A csattanó maszlag

Tropán alkaloidokat (például a gyógyászati célra is használt antropint) tartalmazó, erősen mérgező gyomnövény. Tölcsér formájú fehér virágjáról és tüskés terméséről ismerszik meg.

A csattogó maszlag okozta tünetek

A tropán alkaloidok nagyobb mennyiségben a szervezetbe kerülve befolyásolják a központi- és a vegetatív idegrendszer működését. Szájszárazságot, pupillatágulást, szívritmuszavart, és egyéb idegrendszeri tüneteket okozhatnak. Élelmiszerekbe a növények betakarítása során, gyomnövényekből eredő szennyeződéssel juthatnak be.

A csattanó maszlagot hallucinogén hatása miatt kábítószerként is használják, többnyire 4-24 óráig tartó öntudatlan, delíriumszerű kellemetlen állapotot okoz, és nagy a túladagolás veszélye.