Evakuálják a lakosságot és márciusig lehetnek áramkimaradások – összefoglaló az orosz-ukrán háborúról

Kiemelt képen: rakéta csapódott be egy lakóépületbe Kijevben 2022. november 15-én. Fotó: Nexta

Ezeket lehet tudni november 22-én reggel az orosz-ukrán háborúról.

Nagyon valószínű, hogy az ukránok legalább március végéig áramszünetekkel együtt kell, hogy éljenek – mondta hétfőn későn egy nagy energiaszolgáltató vezetője.

Szergej Kovalenko, a YASNO kijevi magánenergia-szolgáltató vezetője elmondta, hogy a munkások sietnek, hogy a téli hideg beköszönte előtt befejezzék a javításokat.

„Szeretném, ha mindenki megértené: az ukránok nagy valószínűséggel legalább március végéig áramszünetekkel fognak élni”

– mondta Kovalenko Facebook-oldalán.
  • Ukrajna civileket evakuál Herson és Mikolajiv régió nemrégiben felszabadított területeiről. A két déli régió lakóinak azt tanácsolták, hogy költözzenek biztonságosabb területekre az ország középső és nyugati részén, attól tartva, hogy a háború által okozott infrastrukturális károk túl súlyosak ahhoz, hogy az emberek elviseljék a telet.
  • A Kreml aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy az orosz irányítás alatt álló Zaporizhzsja atomerőművet az ukrán csapat bombázza. Jurij Sak, az ukrán védelmi miniszter tanácsadója szerint viszont a zaporizzsiai erőmű támadása az orosz terv része volt, amelynek célja az áramellátás megszakítása és az ukránok „halálra fagyása”. Ukrajna elnöke, Volodimir Zelenszkij felhívást intézett a NATO-tagokhoz , hogy garantálják országa atomerőművei védelmét az „orosz szabotázstól”.
  •  Az ENSZ nukleáris felügyelő szervezetének hétfőn el kellett végeznie a Zaporizzzsja erőmű értékelését. A Nemzetközi Atomenergia Ügynökség (NAÜ) szerint az ágyúzás mögött álló erők a „tűzzel játszanak” , és az ilyen támadásokkal egy súlyos katasztrófát kockáztatnak.
  • Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) arra figyelmeztetett, hogy Ukrajna egészségügyi rendszere „a háború eddigi legsötétebb napjai előtt áll”. A WHO európai regionális igazgatója, Dr. Hans Henri P Kluge egy „humanitárius egészségügyi folyosó” létrehozását szorgalmazta Ukrajna minden újonnan visszafoglalt területére, valamint az orosz erők által megszállt területekre is.
  • Az ukrán főügyészség közölte, hogy tisztségviselői négy olyan helyet azonosítottak, ahol az orosz erők fogvatartottakat kínoztak Herson városában. közlemény szerint az orosz erők „álbűnüldözési szerveket állítottak fel” az előzetes letartóztatásban és egy rendőrőrsben, mielőtt a csapatok kivonultak a dél-ukrajnai városból.
  • Az orosz csapatokat azzal vádolják, hogy megszállásuk alatt holttesteket égettek el egy Herszon szélén lévő szemétlerakónál. A helyszínen lakók és dolgozók azt mondták a Guardiannek , hogy orosz nyitott teherautókat láttak a helyszínre érkező fekete táskákkal, amelyeket aztán felgyújtottak, ami megtöltötték a levegőt nagy füstfelhővel és az égett hús bűzével.