Az államtól kapott segélyhívó karkötőn hívogat idős embereket a Fidesz

Egy országos állami program keretében, Fülöp Attila államtitkár és Koncz Zsófia országgyűlési képviselő osztotta ki azokat a segélyhívókat Borsod megyei nyugdíjasoknak, amelyen fideszes kampányüzenetekkel hívogatták az időseket. A 4iG Nyrt. által, kormánytámogatással időseknek adott segélyhívón először egy nő jelentkezett be meglepetésszerűen, másnap pedig Orbán Viktor rögzített üzenetet játszották le neki. Az eset adatvédelmi visszaélés és a jóhiszemű és rendeltetésszerű joggyakorlás sérelmét veti fel. Az RTL híradó pár napja egy Budapest XVI. kerületében élő idős, beteg nő azonos történetéről számolt be, amiből országosan elterjedt gyakorlatra következtethetünk.

Állami támogatással biztosított ingyenes, csuklón viselhető vészhívó készülékeket a – sajtóban kormányközeliként jellemzett – 4iG Nyrt. borsodi nyugdíjasoknak a Gondosóra program keretében. A kijelző nélküli készülékkel nem lehet telefonálni, viszont a rajta lévő SOS feliratú gombbal az Országos Katasztrófavédelmi Központ diszpécserszolgálatába lehet bejelentkezni.

A készülékeket Fülöp Attila államtitkár és Dr. Koncz Zsófia országgyűlési képviselő kamerák előtt adták át a hernádnémeti Vidám Nagyik Egyesületnek idén februárban.  Csaknem 1,5 millió idős ember életébe hoznak biztonságot – mondta a programról az államtitkár.

„Egyik nap a segélyhívó csörgött, azt sem tudtam először, hogy ez a készülék ad ki hangot, úgy tudtam, nem lehet róla telefonálni. A készüléknek nincs kijelzője se, ezért nem látszott, hogy milyen számról hívnak” – mesélte a TASZ képviselőjének az érintett nyugdíjas.

A hívást az SOS gombbal tudta felvenni, mire egy női hang megkérdezte, hogy ő kicsoda, majd elmondta, hogy egy szombathelyi számot akart hívni. Itt egy kis zavar állt be a beszélgetésben, de utána a nő folytatta, és „elkezdett a Fidesz-KDNP listára szavazásra buzdítani, agitálni”. 

„Reményét fejezte ki, hogy elmegy vasárnap szavazni és a jó helyre húzza az ikszet.”

– mesélte, akit felhívtak.

A meglepetésszerűen felhívott nyugdíjas megpróbálta megszakítani a hívást, de gomb vagy kijelző hiányában nem lehetett, ezért muszáj volt végighallgatnia a fideszes kampányüzenetet.  Pár nappal később Orbán Viktortól is kapott egy automata hívást a segélyhívón. A felvett beszélgetést úgyszintén végig kellett hallgatnia, mert nem volt megszakítható.

A vészjelző készülékén fideszes hívásokkal zaklatott nyugdíjas azt is elmesélte a Tiszta szavazás munkatársainak, hogy az állam elég sok pénzzel támogatja a Vidám Nagyik Egyesületet, Koncz Zsófia fideszes képviselő többször megjelent a nyugdíjas klub eseményein. 

„Az egyesületet vezető Enikő kérte a klub tagjait, hogy gyűjtsenek aláírást Koncz Zsófiának” – számolt be róla. 

A TASZ jogászai szerint

Az esetről megkérdeztük Döbrentey Dánielt, a Tiszta szavazás koalícióban résztvevő Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) választási jogi programvezetőjét, aki ezt írta:

Az eszköz célja nem az, hogy kampánycélú elérésre használják, tehát az elérhetőséget csak célhoz kötötten lehet használni. Ilyen esetben adatvédelmi visszaélés és a jóhiszemű és rendeltetésszerű joggyakorlás sérelme merül fel.
Fokozza a jogsértés súlyát, ha az elérhetőség eleve csak bizonyos pártoknak vagy jelölteknek állna rendelkezésre, ekkor ugyanis a fentiek mellett a jelöltek, jelölő szervezetek esélyegyenlősége is sérül.

Nem először tévesztenek meg időseket

Több helyen számoltak be az időseket érintő megtévesztésekről. Budapest 8-9. kerületének ellenzéki képviselőjelöltje azt írta a Facebookon, hogy ismeretlen telefonálók valótlan szavazási információkkal próbálnak embereket félrevezetni. Óbudán pedig azzal a hazugsággal hívogatnak választókat, hogy meghatalmazással is lehet szavazni, tudta meg a TASZ.