Gődény és Gattyán György pártjának is meglehet az országos listája, a Mi Hazánk biztos rajta lesz a szavazólapon

Február 26, szombat több szempontból is fontos dátum. Egyrészről eddig lehet a jelölteknek az induláshoz szükséges 500 érvényes ajánlást összegyűjteniük és leadniuk, valamint eddig az időpontig kell bejelentenie a Nemzeti Választási Irodánál az országos listákat is. A kamupártok egyelőre nem állnak jól, de vannak meglepetések.

A Magyar Kétfarkú Kutya Pártnak eddig összesen 23 jelöltjét vette nyilvántartásba a Nemzeti Választási Iroda (NVI), akik így meglehetősen messze vannak attól, hogy országos listát állíthassanak, ehhez ugyanis 71 körzetben kell jelöltet állítaniuk. A párt folyamatosan gyűjt, így nem kizárt, hogy végül rajta lesznek a szavazólapon.

Ám ennél is meglepőbb, hogy míg az MKKP az ország többpontján nyitott gyűjtőpontokat, addig a gyűjtésben nem túl aktív új politikai szereplők sokkal jobban állnak a bejelentett képviselőjelöltekkel az NVI honlapja szerint. Gődény György pártja, a Normális Élet Pártja már 58 helyen tudott jelöltet állítani, ami azt jelenti, hogy már nem kell sok az országos lista felállításához.

Persze az ő esetükben felmerül a gyanú, hogy nem történt valódi ajánlásgyűjtés, mivel a kampányidőszakot megelőzően támogatóikat arra kérték, hogy adják meg személyes adataikat – többek között a személyi azonosítószámukat is, amit az ajánlásgyűjtő íven fel kell tüntetni. Idén elindult a választási csalást ellenőrző honlap, ahol viszont mindenki ellenőrizheti, hogy ha megadta az adatát, akkor azt az aláírásának meghamisításával fel is használták-e.

Szintén nem áll rosszul Gattyán György pártja a Megoldás Mozgalom sem a gyűjtéssel, akik 27 jelöltet tudtak eddig felállítani és így akár nekik is összejöhet a listaállításhoz szükséges ajánlásmennyiség. Persze az ő esetükben is felmerül a gyanú, hogy mindez hogyan történhet meg, ha gyűjtőpontokat alig találni, ráadásul van olyan jelölt, aki a több, mint 576 ajánlásából 428-at érvénytelenül adott le.

A Mi Hazánkra viszont már biztosan az ország minden pontján lehet majd szavazni, ugyanis eddig a pillanatig 77 körzetben tudtak jelöltet állítani – így a Fidesz-KDNP és az ellenzéki összefogás mellett ők a harmadikak.

Szanyi Tibor pártja, az ISZOMM viszont láthatóan hiába állt össze Thürmer Gyula pártjával, a Munkáspárttal, ők mostanáig mindössze 8 jelölt esetében tudták az ajánlásokat összegyűjteni.