A nemzeti vagyonnal együtt kijátszották a magyar felsőoktatást is – összefoglaló az elmúlt év történáseiről 

Az Színház- és Filmművészeti Egyetem alapítványi modellbe helyezésekor került a figyelembe az a tény, hogy az állam az alapítói jogokkal együtt kiszervezi a magyar felsőoktatást magánalapítványokba. Erről készítettünk egy összefoglaló videót Dr. Keresztes László Lóránt segítségével.

A felsőoktatással együtt a nemzeti vagyon is – azaz az egyetemek és főiskolák épületei is azon alapítványok kezébe kerültek a modellváltás során, melyek kuratóriumainak élére többnyire a Fidesz politikusai kerültek kinevezésre. Ez azt is jelenti, hogy ha bekövetkezne egy kormányváltás, akkor a kiszervezések miatt az államnak semmilyen beleszólása sem lehetne az egyetemek működésébe, ráadásul a megválasztott kurátorok megbízása csak azok halálával szűnik meg. 

Továbbá ezzel a kiszervezéssel az egyetemek szenátusok is elveszítették minden jogukat, így az egyetemek autonómiája is végleg elveszett Magyarországon.

Bár a felsőoktatás modernizációjára valóban szükség volt, de ez az átalakításokkal együtt sem valósuk meg. Nem kerültek közelebb a felsőoktatási intézmények a gazdasági szektor szereplőivel, nem kerültek rendezésre a bérek és nem lett több hallgató sem, pedig 2010 óta drasztikusan csökkent a hallgatói létszám – ami köszönhető a különböző forráselvonásoknak is.

Az ellenzéki szövetség győzelme esetén az első diplomát ingyenessé tesznek, valamint a lakhatás mellett – ami kollégiumfejlesztésekben is megmutatkozik – további ösztöndíjakat is bevezetnének.