Orbán Viktor utoljára adott a Kossuth Rádióban interjút a választás előtt

Orbán Viktor a választások előtti utolsó interjúját adta a Kossuth Rádióban, amiben az orosz-ukrán konfliktusról, energiaválságról, élelmiszerválságról és természetesen a „baloldallal” kapcsolatos szokásos hazugságokról beszélt az adófizetők által fenntartott rádióban.

Az orosz-ukrán konfliktus kapcsán a miniszterelnök elmondta, hogy megértéssel kell fordulni Zelenszkij elnök kijelentései felé, amikor segítséget kér Magyarországtól, mert meg akarja védeni hazáját – viszont szerinte a baloldal belépne a háborúba és szétlövetné Magyarországot. Ez volt az első nagyobb valótlanság állítás. Majd folytatta azzal, hogy szerintük velünk akarják megfizetteti a háború árát és veszélyeztetik az energiaellátást (pedig az unió megállapodott abban, hogy e területen nem szankcionálják Oroszországot).

Orbán Viktor az aggódó Nagy Katalin kérdésére megismételte még egyszer, a baloldal a háttérben már megállapodást között Ukrajnával, így ha ők nyerik meg a választásokat, akkor fegyvereket küldenek és elzárnák a gázt is – ezt egyébként csütörtökön Márki-Zay Péter cáfolta, sőt feljelentést is tett.

A miniszterelnök elmondta, szerinte az unió csapdába került, ha szankcionáljuk Oroszországot, akkor emelkedni fognak az energiaárak is, kérdésessé válhat a gabonaellátás is, így élelmiszerválság alakulhat ki elsősorban Afrikában, de még itt Európában is.

Szerinte a munkából, amit ők teremtettek, abból van pénze az országnak, így kezelni is tudják a különböző válságokat – és ez valóban így is van, mivel a világon itt az egyik legmagasabb a munkabérek utáni adó, valamint a világon itt a legmagasabb az általános forgalmi adó is. Valószínű e miatt is lehetséges, hogy a későbbiekben tovább szeretnék növelni a családtámogatási rendszert és megtartartanák a 25 év alattiak adómentességét.

A népszavazás kapcsán szóba került, de a miniszterelnök szerint ez a kérdés a háború miatt most háttérbe szorult, tehát az utóbbi két hónapban valószínű kevesebb óvodás igényelte a nemváltó műtétet.

Szóba került az ellenzék kampánya is, miszerint felmerült több adatvédelmi aggály, mert olyan embereknek küldenek SMS-t, akik sosem adták meg telefonszámukat. Nagy Katalin azt viszont elfelejtette megkérdezni, akik ennyire aggódik az adatokért, hogy miért kapnak kampány e-mail leveleket azok, akik az oltásregisztrációnál adták meg adataikat. Talán majd máskor.