Patent Egyesület: Novák Katalin a magyar nők érdekeinek elárulója

Facebook-bejegyzésben kritizálja Magyarország következő köztársasági elnökét a nőjogi egyesület.

Magyarországnak női köztársasági elnöke lett, de a magyar nők érdekvédelme szempontjából ennek semmi jelentősége nincs, bármelyik „kereszténydemokrata” férfi politikus is ülhetne a helyén – hívja fel a figyelmet a Patent Egyesület a Facebookon.

A nőjogi szervezet addig megy, hogy amennyiben „Novák helyén egy hozzá hasonló elveket és irányokat képviselő férfi ülne, talán legalább egyértelműbb lenne, amikor a nőkre, nők helyzetére káros tevékenységet végez az új államfő”.

„Régi, de még mindig hatásos trükk ez: egy kedvesnek tűnő női arcot adni a nők elnyomásához, és úgy prezentálni, mintha a nők egyenjogúságának megnyilvánulása lenne” – írják.

A Patent Egyesület szerint Novák Katalin az elmúlt években számtalanszor bebizonyította, hogy nő létére semmit nem tesz a nőtársait érő rendszerszintű egyenlőtlenségek és erőszak felszámolása ellen.

„Lelkes híve, sőt kirakatarca Orbán Viktor nézeteinek, aki a nőket kizárólag nemzeti humánerőforrás-utánpótlást (“közjószágot”) biztosító anyai minőségükben tekinti értéknek. Emlékezetes propaganda-videójában egyenesen arról győzködte a nőket, hogy nem baj, ha többet dolgoznak és kevesebbet keresnek a férfiaknál, a női kiteljesedés záloga úgyis a másokról való fizetetlen gondoskodás. Képmutató módon arról beszélt, hogy nőként nem kell karrierre, magas pozícióra és fizetésre törekedni, holott amint látjuk, ő sem érte be holmi családanyasággal.” – írják a bejegyzésben.

A posztban emlékeztetnek arra, hogy Novák „kitűnő kapcsolatot ápol a világ ultra-konzervatív, kifejezetten nőgyűlölő politikusaival és mozgalmaival is”. Kiemelve, hogy a legutóbbi Budapesti Demográfiai Csúcson a vendégek között volt Mike Pince, egykori abortusztilalom-párti amerikai alelnök, illetve Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök is, akinek a lengyelországi abortuszkorlátozások köthetőek a nevéhez.

„Novák nem titkolja, hogy szimpatizál az abortusz szigorításáért lobbizó magyar szervezetekkel is. Az elmúlt néhány hónapban magasrangú állami kitüntetéseket adott át magukat “életvédőnek” nevező, valójában a nem kívánt terhességek kényszerű kihordatását pártoló, a nők reprodukciós, önrendelkezési jogait radikálisan korlátozni kívánó, és a nők életét ezáltal veszélybe is sodró szereplőnek” – olvasható a bejegyzésben.

A Patent Egyesület véleménye szerint „Novák Katalin inkább a magyar nők érdekeinek elárulója, mintsem a magyar nők sorsközösségének tagja, és kinevezése inkább kivételesen készséges eszközzé válásának köszönhető, mintsem annak, hogy mára minden akadály elhárult a nők közéleti és vezetői szerepvállalása elől.”

Úgy látják, az új köztárasági elnöknek esze ágában sincs szolidaritást vállalni azokkal, akik gyerekeket nevelve, időseket gondozva, az állam feladatait átvállalva küzdenek a létminimum küszöbén.