Ismerje meg a fideszes képviselőt, aki 1985-ben kommunista színekben indult a választásokon

Ő nem más, mint Czerván György, aki a Pest megyei Nagykáta és térségének a képviselője, 1998 óta. A Fidesz most is őt indítja a választáson Schmnuck Erzsébettel, az LMP társelnökével szemben, pont úgy, ahogy a Hazafias Népfront nevű kommunista állampárt tette, 1985-ben. Czerván a jelek szerint nem volt mindig jobboldali, keresztény és konzervatív, fiatalon még a szocializmusban hitt. Akkor Kádárt, most Orbánt szolgálja. De legalább az oroszbarátsággal kapcsolatosan nem kellett véleményét radikálisan megváltoztatnia.

Czerván 1985-ben pótképviselő lett: akkoriban a kommunista állampárt minden körzetben két jelöltet indított, az egyikőjükből képviselő, a másikból pótképviselő lett. Az egész természetesen színjáték volt, a szerepeket előre leosztották, valódi demokráciáról értelemszerűen már csak azért sem beszélhetünk, mert más pártok és jelöltek nem indulhattak el a választásokon. Czervánt vélhetően nem zavarta az egypártrendszer, a demokrácia hiánya, és a kádári szocializmus sem, máskülönben aligha indult volna el a választáson.

Az egykori kommunista színekben induló jelölt a múltját megtagadva szidja a baloldalt a közösségi oldalán, több bejegyzésben is ekézi azt. Kérdés, vajon 1985-ben még nem zavarta a baloldaliság Czerván Györgyöt? És vajon Czerván jelenlegi – jobboldali – szavazóit nem zavarja az, hogy a jelöltjük korábban a Kádár-korszakban is aktív politikai szerepet vállalt?

Czerván György kihívója a térségben az LMP társelnöke, a nagykátai születésű Schmuck Erzsébet.

Bahir.hu