Négy ok, amiért Joe Bidennek nagyon fontos a kínai elnökkel való egyeztetés

Magyar idő szerint péntek délután tárgyal az Egyesült Államok és Kína elnöke.

1.Az orosz-ukrán háború kritikus fontosságú pillanatában történik

Amerikai tisztviselők szerint Kína továbbra is mérlegeli, hogy nyújtson-e katonai vagy pénzügyi segítséget Oroszországnak. Jelentések szerint Oroszország ezt már kérte is korábban Kínától, miután jelentős veszteségeket szenvedtek Ukrajnában. Előbbi amerikai értesüléseket Kína és Oroszország azonban egyöntetűen tagadta, mindenesetre, amennyiben mégis megtörténne a kínai segítségnyújtás, az évtizedes viszonylatban ronthatja el a Nyugat-Kína kapcsolatokat.

2. Biden szeretne egyértelmű lenni

Az amerikai elnök reméli, hogy világossá tudja tenni Hszi Csin-pingnek, hogy milyen hátrányokkal járna, amennyiben katonai vagy pénzügyi támogatást nyújtatnának Oroszország számára.

3. Az Egyesült Államoknak kezelnie kell egy nehezen kiszámítható barátságot

Az amerikaiak már az ukrajnai orosz megszállás előtt is meglehetősen aggodalmas tekintettel figyelték Kína és Oroszország egymáshoz való közeledését. A CIA vezetője, Bill Burns szerint kifejezetten „hidegvérű számítások” állnak a barátság mögött, mindenesetre az orosz-ukrán háború valódi fokmérője lehet a kínai-orosz viszonyoknak.

4. Az Egyesült Államok ázsiai szövetségesei is figyelnek

Tajvan árgus szemekkel figyeli az ukrajnai orosz megszállást, mivel Kína saját szakadár tartományának tartja a szigetet, és igényt tart visszaszerzésére. Tajvan továbbra is aggódik, hogy Peking kihasználhatja a helyzetet, míg a világ Ukrajnával van elfoglalva. A Reuters szerint  néhány órával a magyar idő szerint péntek délután kettőre tervezett telefonbeszélgetés előtt egy kínai repülőgéphordozót láttak keresztülmenni a Tajvani-szoroson, amit óvatos távolságból egy amerikai romboló követett.